Кламер БГ - Новини: В Русия един човек е заразил с коронавирус 1500 души

В Русия един човек е заразил с коронавирус 1500 души

Коронавирус

|
Съб, 07 Авг 2021г. 19:42ч.
В Русия един човек е заразил с коронавирус 1500 души

В Русия един човек е заразил с коронавирус 1500 души

Един човек в Русия е заразил с коронавирусна инфекция 1500 души. Това е максималният регистриран в страната случай на суперразпространение, заяви Александър Семьонов, ръководител на местния филиал на Държавния научен център по вирусология и биотехнологии "Вектор" на Роспотребнадзор в Екатеринбур, гпред ТАСС, предаде БТА.

Според статистиката един пациент с Covid-19, ако е инфектиран със стандартния вариант на вируса, заразява от двама до трима души, при варианта "Делта" - от 5 до 6 души.

Един суперразпространител обаче може да зарази много повече хора, посочи експертът Александър Семьонов.

"Всички разбираме, че коронавирусната инфекция се разпространява по въздушно-капков път, тоест най-вече при социални контакти. Ако човек не спазва социалната дистанция, не слага маска, особено ако не се чувства много добре (. . .), влиза в препълнен вагон на метрото, идва на работа и почва да се прегръща и целува с всички, има шанс той да стане суперразпространител и да зарази огромен брой хора. С пренебрежението си към нормите за социално дистанциране той създава възможности за суперразпространение на инфекцията", обяснява специалистът.

"За жалост приносът на суперразпространителите към заразяването на хора е доста голям", допълни Семьонов.

Ръстът на смъртността в Русия се е увеличил през юли на фона на повишаването на броя на заразените с Covid-19, съобщи днес вицепремиерът Татяна Голикова, цитирана от Асошиейтед прес.

Според Голикова, която оглавява правителствения щаб за борба с пандемията, през миналия месец смъртността в Русия се е увеличила със 17.9 на сто спрямо през юли2020 г. По думите й това се дължи на разпространението на по-заразния вариант "Делта" на коронавируса.

По данни на Росстат - руската статистическа агенция - през юни т.г. смъртността е била с 14.1 на сто по-висока от същия месец през 2020 г. През юни в Русия са починали 28 118 човека с диагноза Covid-19 - с 43 на сто повече от предходния месец, казват от Росстат. Жертвите за месец на пандемията са най-много от януари насам, когато починалите с такава диагноза са били 37 900.

Новите случаи с коронавирус в Русия са се увеличили от 9000 дневно в началото на юни до 23 000 в началото на юли.

В Русия, според Федералния оперативен щаб за борба с коронавируса, са регистрирани 6 402 564 случая на инфекция, оздравели са 5 720 353, а битката с болестта са загубили 163 301, съобщи ТАСС.

Руското правителство пусна интернет платформата stopcoronavirus.rf, за да информира за ситуацията в страната.

mediapool.bg