Кламер БГ - Новини: След оставка на финансовия министър Сърбия обяви по-мек план за икономии

След оставка на финансовия министър Сърбия обяви по-мек план за икономии

Балкани

|
Пон, 14 Юли 2014г. 18:39ч.
След оставка на финансовия министър Сърбия обяви по-мек план за икономии

Изпълняващият длъжността финансов министър на Сърбия заяви, че иска да смекчи обявените по-рано орязвания на пенсии и заплати в бюджетния сектор, опитвайки се да успокои пазара два дни след като неговият предшественик подаде оставка, предаде Ройтерс в понеделник.

Лазар Кръстич подаде оставка като финансов министър в събота, казвайки, че няма подкрепата на премиера Александър Вучич за твърдите мерки, за които настояваше с цел да намали бюджетните разходи и нарастващия бюджетен дефицит на Сърбия. Преди очакваните разговори за заем от Международния валутен фонд (МВФ) Кръстич поиска намаляване на заплатите в държавния сектор с поне 15 процента и 20 процентно орязване на пенсиите.

Временно изпълняващият неговата длъжност Душан Вуйович, който се очаква да поеме поста за постоянно, заяви, че иска да намали както държавните заплати, така и пенсиите с 10 процента. Ние ще се опитаме да останем на това, което е разумно и 10 процента е разумно, заяви Вуйович пред държавната телевизия.

Вуйович каза, че всички, а не само работниците и пенсионерите, трябва да понесат тежестта за излизането от трудната ситуация и да се стигне до ниво, което е устойчиво до 2017 г., допълва агенция Бета. Планът е линейно да намаляваме дефицита с около 60 милиарда динара всяка година.

Предложението на бившия министър на финансите Лазар Кръстич бе ударът през първата година да понесат заплатите и пенсиите, а моята цел е това да се разпредели не само върху заплати и пенсии, но и върху сивата икономика, каза и.д. финансовият министър. Целият пакет трябва да бъде приемлив за Международния валутен фонд и глобалните пазари, каза още Вуйович.

Лазар Кръстич настояваше минимум 160 000 души от служителите в държавния сектор на Сърбия от около 700 000 души да бъдат съкратени в следващите две години като най-добър начин за овладяване на бюджетния дефицит, който заплашва да надхвърли 8 процента от БВП.

Вуйович каза, че неговата цел е да намали дефицита на 130 милиарда динара /1,1 милиарда евро/ до края на 2017 г. от първоначално планираните 182 милиарда динара /1,56 милиарда евро/ тази година.

Очаква се правителството да ревизира през септември бюджета за 2014 г. и да увеличи прогнозите за дефицита. Очаква се също през есента Сърбия да започне преговори с МВФ за нов предпазен заем.

mediapool.bg