Кламер БГ - Новини: Братът на румънския президент е предаден на съд за търговия с влияние

Братът на румънския президент е предаден на съд за търговия с влияние

Балкани

|
Пон, 14 Юли 2014г. 19:02ч.
Братът на румънския президент е предаден на съд за търговия с влияние

Братът на румънския президент Траян Бъсеску - Мирча Бъсеску, бе предаден на съд за търговия с влияние, съобщи "Аджерпрес", цитирана от БТА. По делото му са работили от

Националната дирекция за борба с корупцията по обвинения в търговия с влияние. Мирча Бъсеску ще остане в ареста по време на процеса.

Прокуратурата има доказателства, че той е получил големи суми от членове на семейството на Санду Ангел, наричан Берча Мондиал, за да окаже влияние при решаване на дело срещу него. По същото дело беше изпратен на съд и Мариан Капацъна, за когото се смята, че е бил посредник между семейството на Берча Мондиал и Мирча Бъсеску.

Мирча Бъсеску беше арестуван на 19 юни във връзка с разследване за търговия с влияние. Според прокурорите той е получил сумата от 250 000 евро чрез посредник от семейството на обвинения в опит за убийство Санду Ангел, за да повлияе в полза на освобождаването му.

Скандалът с Мирча Бъсеску избухна, след като медиите публикуваха видеозаписи, уличаващи го в търговия с влияние и внушаващи, че президентът е знаел за това. Същевременно членове на семейството на Берча Мондиал бяха изпратени в ареста по обвинения, че са шантажирали Мирча Бъсеску.

Президентът Траян Бъсеску отрече да е имал каквато и да е информация по този случай и подчерта, че никога не се е намесвал в дейността на правосъдието. Той каза още, че би искал да посети брат си в ареста, за да получи от него някои обяснения, защото "знае друга история от него".

Президентът каза, че брат му го е информирал за шантажа срещу себе си още през 2013 г. и отново през пролетта на тази година. Траян Бъсеску посочи, че ще опита да защити брат си след края на президентския си мандат.

mediapool.bg