Кламер БГ - Новини: Слага се край на фиктивните технически прегледи на колите

Слага се край на фиктивните технически прегледи на колите

България

|
Пет, 26 Апр 2019г. 10:58ч.
Слага се край на фиктивните технически прегледи на колите

Всички данни от техническите прегледи на автомобилите да се въвеждат в автоматично в реално време в информационна система за регистрацията на извършените проверки. Това предвижда проект за промяна в Наредбата за периодичните прегледи, съобщава Съюзът на българските автомобилисти, цитиран от „Дарик“. Организацията твърди, че така ще бъдат пресечени фиктивните проверки на техническото състояние на колите, което представлява сериозен проблем.

Въвеждането на данните в реално време ще задължи всички пунктове за годишни технически прегледи (ГТП) да правят измерванията с газоанализатор, димомер и спирачен стенд.

Същевременно се предлага отпадане на удостоверенията за техническа изправност. Вместо това ще се въведе стикер с чип, а информацията от него ще може да се получава с четец от разстояние.

В електронната система ще бъдат въвеждани всички технически данни, екологичната група на автомобила, номерът на лиценза на пункта за ГТП, където е извършен прегледът, валидността му и др. Стикерът трябва да удостоверява, че автомобилът е допуснат за движение.

Данните от периодичните прегледи за автомобилите ще се обменят в реално време между Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация“ и МВР. Така ще отпадне необходимостта от носенето на талоните за ГТП. Автомобилите ще се категоризират в пет екологични групи според годината на производство, съдържанието на въглероден оксид в отработените газове и др.

mediapool.bg