Кламер БГ - Новини: Провал и на втория опит за избор на двама нови членове на ВСС

Провал и на втория опит за избор на двама нови членове на ВСС

България

|
Нед, 17 Окт 2021г. 20:43ч.
Провал и на втория опит за избор на двама нови членове на ВСС

Сн. БГНЕС

Интересът и към повторното гласуване за двама нови члена на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет в неделя остана слаб и дори е под отчетения в събота, когато вотът се провали, тъй като гласувалите бяха под минималния праг за легитимност - половината от имащите право на глас 2202 съдии.

Реално отново няма достатъчно гласували – само 26 процента от имащите право са дали вота си, което е с четири процента по-малко от гласувалите на първия тур и под необходимите 33 на сто.

За да бъдат избрани двамата кандидати - варненският съдия Деян Денев и Марина Михайлова - съдия във Върховния административен съд, трябва всеки от тях да получи повече от половината от действителните гласове. Преди ден в избора участваха 669 от 2202 съдии, имащи право на глас, сега са още по-малко, което означава провал и на втория вот, тъй като са необходими поне 727 магистрати да подадат своя глас.

Избирателната комисия, председателствана от съдията от Върховния административен съд Весела Павлова, още не е обявила какво е решението ѝ в тази ситуация.

mediapool.bg