Кламер БГ - Новини: София подкрепи създаването на българска партия в Северна Македония

София подкрепи създаването на българска партия в Северна Македония

България

|
Пон, 18 Окт 2021г. 13:54ч.
София подкрепи създаването на българска партия в Северна Македония

София подкрепи създаването на българска партия в Северна Македония

Председателят на фондация "Македония" Виктор Стоянов обяви, че скоро ще се основе Партия на българите в Република Северна Македония, а външният министър Светлан Стоев подкрепи тази стъпка, като коментира, че е "единственият и правилен път" българите в съседната държава да постигнат своето утвърждаване".

"С оглед на това, че властта, капиталите и службите в РС Македония са в ръцете на хора, които вредят на добрите двустранни отношения с България, обявявам, че Фондация Македония започва процес на изграждане на политическа партия на българите в РС Македония. В следващите седмици предстои да изградим ядрото на партията и да представим ръководство. Нашата цел - българите в РС Македония да управляват държавата", обяви Стоянов.

Фондацията на Стоянов заявява, че има "цел българското и македонското общество да станат едно общество в две държави, да се изградят мостове межу нас във всички сфери на живота, най вече икономически, културни, социални и обществени". Сред инициативите й са "Подари българска телевизия в Македония", "Дари българско знаме в Македония" и други.

Стоянов миналата седмица разпространи информацията, че са поругани български военни гробища край Кавадарци, Северна Македония, но македонското външно министерство я отрече.

"Република Северна Македония излъга, че нямало военни гробища по трасето на магистралата. След като извадя документите на двете военни гробища от МО на България ще поискам среща със Зоран Заев, той да обясни защо държавата, която ръководи наруши Женевската конвенция, както и защо създава условия за омраза между хората!!!?", коментира Стоянов.

Българските власти все още изясняват казуса.

В понеделник Виктор Стоянов подкрепи и "7-те български дружества от РС Македония, които отправиха апел към Република България и българския народ за твърдост и защита на техните граждански и демократични права в РС Македония".

"За пръв път българите от Македония са така обединени и българите от България подаваме ръка, за да постигнем заедно голямата цел - българите да бъдат държавнотворен народ в РС Македония ! Призоваваме всички политически партии и организации в България да заявят своята подкрепа към апела българите и техните организации в РС Македония!", написа Стоянов във Фейсбук.

Евентуалното създаване на партия на българите в Северна Македония вече получи подкрепа от министъра на външните работи Светлан Стоев.

"Това е тяхно право, след като в конституцията им се дават тези права, смятам, че това е правилният път, по който те трябва да защитават заедно и с българската държава своите права", коментира Стоев по време на 16-ата Световна среща на българските медии, цитиран от БНР.

Очаква се до няколко месеца да станат ясни резултатите от преброяването на населението в Северна Македония. На последното преброяване преди 20 години едва 1417 души (0.073%) се самоопределят като българи. На този фон през последните 10 години, от 1 януари 2010 г. до 22 октомври 2020 г., над 70 000 граждани на Северна Македония са взели български паспорти.

Сега български организации в Северна Македония предупредиха, че Скопие се опитва да манипулира преброяването на българите.

Едно от основните искания на България е Северна Македония да впише и българите в конституцията си наравно с другите народи, но засега македонските власти казват, че са готови да направят това, но само непосредствено преди или след като страната влезе в ЕС.

mediapool.bg