Кламер БГ - Новини: Скопие освободи главния преговарящ с България

Скопие освободи главния преговарящ с България

Европа

|
Вт, 11 Ян 2022г. 22:30ч.
Скопие освободи главния преговарящ с България

Владо Бучковски

Правителството на Република Северна Македония е освободило Владо Бучковски от длъжността специален представител на страната в преговорите с България за решаване на спора между двете държави. Освобождаването на Бучковски e минало на заседанието под точката "кадрови решения". Причините за рокадата не бяха съобщени.

"За мен бе чест, че през изминалите 13 месеца бях специален представител на правителството за отношенията с България. Бях назначен две седмици след блокадата на България при доста сложни обстоятелства. Беше нарушено взаимното доверие и преобладаваше речта на омразата", заяви Бучковски пред МИА.

И в тези неблагоприятни обстоятелства дадох всичко от себе си да не стихне диалогът и да не се стигне до бъдеща негативна ескалация на отношенията между двете държави, каза още Бучковски.

"Един мой приятел от София ми казваше често: "Ти си тук пазачът на огъня, не позволяваш да загасне, огънят, който подгрява надеждата, че България и Северна Македония могат да бъдат час по-скоро истински приятели и съюзници", сподели Бучковски.

Той изрази надежда, че със своето ангажиране е дал своя принос, който ще бъде от значение при скорошното продължаване на диалога между двете правителства и двамата нови премиери, диалог, който ще се води на основата на позитивна енергия и нова преговорна методология.

mediapool.bg