Кламер БГ - Новини: ЕС ще поиска от Полша да плати глоби за упражняване на натиск върху съдии

ЕС ще поиска от Полша да плати глоби за упражняване на натиск върху съдии

Европа

|
Ср, 12 Ян 2022г. 13:30ч.
ЕС ще поиска от Полша да плати глоби за упражняване на натиск върху съдии

ЕС ще поиска от Полша да плати глоби за упражняване на натиск върху съдии

Европейската комисия възнамерява да поиска от Полша да плати около 70 милиона евро глоби през следващите седмици за това, че не е успяла да се откаже от спорната система за налагане на политическо влияние върху съдиите, съобщиха източници на Ройтерс.

Спорът е една от многото битки, които изправят Полша срещу ЕС, който обвинява националистическото правителство във Варшава в отстъпление от демократичните стандарти, включително от независимостта на съдебната власт. Полският кабинет отхвърля обвиненията.

"Съжалявам, че положението с върховенството на закона в Полша не показва признаци на подобрение и съдиите продължават да бъдат под натиск. Ние ще продължим да изпълняваме дълга си да защитаваме върховенството на закона и независимостта на съдебната власт", каза говорител на еврокомисаря по въпросите на ценностите и прозрачността Вера Йоурова.

Отделно от това говорител на Комисията заяви пред репортери, че ЕК е получила последното пояснение по случая от Полша и добави: "ЕС има начини да гарантира плащане на дължимите от Полша глоби."

Вчера изтече крайният срок, до който Полша трябваше да уведоми кога и как ще премахне дисциплинарната камара на своя Върховен съд. Съдът на ЕС нареди тази камара да бъде закрита или в противен случай Полша да плаща глоба на стойност 1 милион евро на ден.

Ако отговорът на полското правителство не удовлетвори Комисията, на Варшава ще бъде изпратена фактура за плащане с 45-дневен срок за изпълнение, заяви източник от Брюксел. Дотогава глобата ще достигне общо около 70 милиона евро, каза втори източник от Комисията, като добави, че призивът за плащане ще бъде изпратен на Варшава "много скоро".

Говорител на полското правителство не отговори вчера на запитване за коментар.

Заместник-министърът на правосъдието на Полша Себастиан Калета обвини ЕС в отправяне на "незаконни искания" и заяви, че Варшава няма да се поддаде на "изнудване".

Управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (ПиС) въведе новата система за контролиране на съдиите през 2017 г. в рамките на мащабна реформа на съдебната система, осъдена от мнозина като подкопаваща независимостта на съдилищата и съдиите.

Асоциацията на полските съдии Iustitia, която обвинява ПиС в унижаване на съдилищата, заяви, че дисциплинарната камара досега е отстранила шестима съдии за оспорване на политиките на правителството и че още двама очакват решение.

Двама от шестимата са отстранени от длъжност за повече от една година, делата им са преразпределени на други съдии или са започнати отначало, каза Iustitia. Тя отбеляза, че един от процесите е за убийство на дете.

Асоциацията заяви, че повече от 1000 съдии са били назначени, откакто ПиС промени закона, за да позволи съдии, назначени от изпълнителната власт, а не от съдебни органи, да бъдат част от съдебни състави.

Ако Полша продължи да отказва да плаща за неспазване на разпореждането на Съда на Европейския съюз, чиито решения са задължителни за всички държави членки, то Комисията в крайна сметка ще приспадне цялата дължима сума от фондовете на ЕС, предназначени за нея.

mediapool.bg