Кламер БГ - Новини: Скопие не обръща голямо внимание на заплахите от Каракачанов

Скопие не обръща голямо внимание на заплахите от Каракачанов

България

|
Четв, 13 Дек 2018г. 15:59ч.
Скопие не обръща голямо внимание на заплахите от Каракачанов

Съвместното заседание на българското и македонското правителство ще се състои, но все още не е ясно кога, каза говорителят на македонския кабинет Миле Бошняковски.

"Последните изявления на българският вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов и на евродепутата Андрей Ковачев не поставят под въпрос съвместното заседание на правителствата на Македония и България" , каза Бошняковски.

В края на миналата седмица Каракачанов заплаши, че ще се опита да блокира членството на Македония в ЕС и НАТО, ако премиерът Зоран Заев продължава да твърди, че има македонски език, и ако Македония не признае общата история до 1944 година.

Засега позицията му не е споделена от премиера Бойко Борисов или от другия вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева, които се придържат към далеч по-умерен тон в отношенията си към Скопие.

Евродепутатът от ГЕРБ и ЕНП Андрей Ковачев също е активен по темата за двустранните отношения.

"В момента се уточняват подробностите, но няма потвърждение за точната дата. В понеделник премиерът ни отива в България за откриването на голям инфраструктурен проект по магистралата Благоевград-Кулата, който има разклонение към Берово. Имаме увеличение на регионалното сътрудничество и няма абсолютно никакви колебания относно съвместното правителствено заседание", добави говорителят, цитиран от БГНЕС.

По-рано и премиерът Зоран Заев отговори на Каракачанов: "Да бъда македонец и да говоря македонски език е мое право, това е европейска ценност".

"Ще продължа да говоря в дух на приятелство и ще продължа да изграждам приятелство, независимо от причините, поради които някой е основал изявленията си. Вярвам, че както г-н Каракачанов, така и министър Захариева и премиерът Борисов, но преди всичко българският народ е приятелски народ на нашия", каза Зоран Заев.

Темата за изказването на Каракачанов продължава да се обсъжда в местната преса.

Професор Владо Поповски коментира пред агенця МИА, че подобни изявления трябва да се приемат за частни, като лично мнение, дори и някои от хората, които ги изказват да заемат държавни длъжности, съобщи "Фокус".

"Вероятно ще има и други изявления и те говорят повече за това, че отношенията трябва да бъдат оставени на правителствата, трябва съвместната комисия да продължи да работи по учебниците, а някои неясни неща, дали съществува или не македонски език, трябва да бъдат оставени на науката, на славистиката, а, разбира се, в България има и учени, които имат различно мнение в сравнение с това на Каракачанов и Ковачев“, заяви Поповски.

Македонският премиер социалист демонстрира добри отношения с българския си колега Бойко Борисов, който е от друга политическа партия. След дълги години неуспешни преговори двамата успяха да подпишат договор за добросъседство.

Той трябва да изчисти спорните исторически въпроси между двете страни и така да осигури подкрепата на България за евроатлантическата перспектива на Скопие.

Каракачанов обаче съобщи, че не е доволен от работата на комисията, която обсъжда историята.

mediapool.bg