Кламер БГ - Новини: НСО вече ще ползва специален режим на движение само по изключение

НСО вече ще ползва специален режим на движение само по изключение

България

|
Четв, 13 Дек 2018г. 16:11ч.
НСО вече ще ползва специален режим на движение само по изключение

Ползването на специален режим от автомобилите на Националната служба за охрана вече ще бъде изключение, а не практика, каза началникът на службата генерал майор Данчо Дяков.

Той обясни, че има негово разпореждане в тази посока заради допуснати грешки с автомобили на НСО.

Ген. Дяков призна, че НСО допуска грешки, но каза, че те са взети под внимание и в момента приключват проверките, като хората, които са извършили нарушения, ще бъдат наказани.

Последният скандал със "специфичния" режим на движение на НСО стана с кола от ескорта на президента Румен Радев. Скандалът тръгна, след като случаен гражданин засне и разпространи в социалните мрежи видео, на което се вижда как представители на държавната охрана спорят с катаджия. Авторът на клипа обясни, че лимузината в грубо нарушение на правилника е карала обратно на движението по еднопосочната улица "Фритьоф Нансен", за да закара съпругата на президента Румен Радев Десислава до магазин в центъра на София.

На 21 ноември от НСО съобщиха, че проверяват случая, но вече три седмици няма публични резултати от проверката.

Ген. Дяков отбеляза, цитиран от БТА, че през изтеклите осем месеца в НСО е била извършена оптимизация и три процента от личния състав си е тръгнал "с чест и достойнство".

По думите му има планове следващите три години тази оптимизация да продължи, както и да се повиши професионализмът на служителите.

Само преди няколко месеца обаче, когато оглави службата, Дяков обясни, че не предвижда значителни реформи в нея, защото била доказала, че функционира много добре.

Началникът на НСО присъства на церемонията "Полицай на годината 2018" и връчи награда от името на службата на комисар Любомир Костадинов, зам.-началник на отдел "Пътна полиция" при СДВР.

След последния скандал от НСО изрично съобщиха, че "координацията между НСО и МВР е добра".

"Фактът, че е имало пререкание между пътен полицай и служител на НСО, които са реагирали емоционално, не дава повод да се направи извод, че двете институции са в конфликт", посочиха тогава от НСО.

НСО периодично се забърква в различни скандали и все още не се е разделила с образа си на социалистическото управление за безопасност и охрана (УБО). Въпреки това все още не се е намерило правителство, което да има политическа воля за реални реформи в службата.

Както и при останалите спецслужби, всичко около НСО е "секретно". Малкото публична информация за работата ѝ е свързана основно със съмнения за злоупотреби, опасно шофиране по пътищата или пропуски в нечия охрана.

mediapool.bg