Кламер БГ - Новини: Скандална хомофобска поправка в НК на Волен Сидеров влезе в пленарната зала

Скандална хомофобска поправка в НК на Волен Сидеров влезе в пленарната зала

България

|
Ср, 29 Ян 2014г. 15:42ч.
Скандална хомофобска поправка в НК на Волен Сидеров влезе в пленарната зала

Скандална дискриминационна поправка в Наказателния кодекс, предложена от лидера на "Атака" Волен Сидеров, най-неочаквано влезе в пленарната зала в сряда и отне от времето на депутатите. Според поправката, внесена още през септември миналата година, на затвор от 1 до 5 години и имуществена санкция от 5000 до 10 000 лева подлежи лице, което "манифестира публично своята или на други хомосексуална ориентация или принадлежност, чрез организация или участие в митинги, шествия и паради, или чрез средствата за масова информация и интернет".

Хомофобската поправка на Сидеров бе внесена след провеждането на София прайд през септември 2013 г. Годишното шествие на хора с нетрадиционна сексуална ориентация редовно предизвиква раздразнение в националистически и патриотарски организации и кара полицията да е нащрек срещу прояви на агресия от тяхна страна срещу участниците в шествието.

В писмо до медиите, аргументирайки внасяйки предложението си, "Атака" обяви, че "за пореден път изразява недоволство от днешния гей парад в столицата, организиран за шеста поредна година. Това чуждо на националните ни традиции и морал уродливо явление се състоя за пръв път през 2008 г. и оттогава до днес се провежда без никакъв адекватен отпор от страна на държавните институции".

Поправката "Сидеров" отлежа в парламента дълго, като през ноември на свое заседание парламентарната комисия по правата на човека и жалбите на гражданите й даде отрицателно становище с основния аргумент, че тя противоречи на конституцията на България, прогласяваща равни права на всички граждани, на международните норми и на европейската законодателство.

В сряда в пленарната зала Павел Шопов, зам.-председател на "Атака", заяви от трибуната, че "тези лични отношения не трябва да се излагат на показ и с тях да се въздейства върху децата и останалите представители на обществото".

Колегата му Адриан Асенов отиде по-нататък и обяви, че "тези прояви с всяка година стават все по-шумни и нахални и подплатени с повече пари".

Това накара председателя на комисията по правата на човека Тунчер Кърджалиев (ДПС) да напомни, че проектът на "Атака" не е в хармония, а в остра колизия с европейските и българските документи. Той коментира, че предложението е провокация към парламента, към европейските норми, към модерния правов ред, към ценностите на съвременното хуманно общество.

Гласуването на поправката остана за четвъртък.

mediapool.bg