Кламер БГ - Новини: "Ситуацията ескалира" с разрастването на няколко големи огнища (обновена)

"Ситуацията ескалира" с разрастването на няколко големи огнища (обновена)

България

|
Пет, 24 Апр 2020г. 18:45ч.
"Ситуацията ескалира" с разрастването на няколко големи огнища (обновена)

Случаите на Covid-19 достигнаха 1188 в петък следобед след като сутринта беше докладван нов рекорд от 90 новооткрити заразени за денонощие, а през деня бяха регистрирани още 17 случая. Големият брой нови случаи се дължи основно на разрастването на огнищата в Плевен и Видин. От всички новооткрити 17 случая през деня само два са в София, а останалите 15 – в Плевен, където има огнище на заразата в шивашки цех. Така Плевен с общо 94 доказани случая се нарежда като втория най-тежко засегнат град след София, която е със 625 случая. На трето място е Видин, където случаите са вече 50. Там източник на инфекция се оказа местната болница, където има десетки инфектирани от медицинския персонал.

В петък през деня има нови два смъртни случая от Covid-19, с което броят им достигна 54 души. В инфекциозната болница “Проф. Иван Киров“ е починал 95-годишен мъж, който е страдал от артериална хипертония и аортна склероза. “Пирогов“ е починала жена на 73 г. Пациентката е страдала от хронична обструктивна белодробна болест, хронична дихателна недостатъчност. Била е и с карцином на бял дроб.

В момента в болница са настанени 282 души, а пациентите в интензивни отделения са 41 души.

Излекуваните са 193 души.

Общият брой на медицинскитe служители с доказан Covid-19 у нас е 129 души или 11% от общия брой на заразените.

“И с просто око се вижда, че ситуацията ескалира", коментира началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски в петък сутринта. По думите му щабът очаква с "притеснение" идните празници. Мутафчийски отново заяви, че всяко едно охлабване на мерките, води до увеличаване на заболеваемостта. “Ние казвахме, че коло 5-6 дни след Великден ще имаме ръст на заболелите и продължаваме да го твърдим“, заяви той

Ръстът на болните идва от няколко големи огнища

Мутафчийски обясни, че има увеличаване броя на тестовете и за изминалото денонощие направените тестове са над 1000. Той обясни обаче, че основно новооткритите заразени идват от големите огнища, които се развиват в последната седмица като например болницата във Видин, шивашкия цех в Плевен, ромските квартали в София и др. Т.е. тестват повече, защото има повече хора, които да бъдат тествани с разрастването на огнищата.

Сред останалите случайно тествани групи повечето проби са отрицателни и на 200 теста се открива по 1 болен.

Главният държавен здравен инспектор съобщи, че с Информационно обслужване се работи по създаването на система, която да обхваща броя тестове от всички лаборатории, за да се вижда пълната картина в динамика. “От 5 до 20 април извън рутинните изследвания на хора с клинични прояви, контактни лица и т.н. организирано са направи 1488 изследвания в Бургас, 1016 в МВР, 564 на военнослужещи, 924 в “Пирогов“, 695 в Банско, 660 на служители от Спешна помощ в София, 500 в различни поделения на Столична община, 613 в столичния градски транспорт и 600 във “Филиповци“ и “Факултета“, съобщи Кунчев.

Шефът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев съобщи, че от 450 изследвани в градския транспорт има само 1 положителен.

Работещите на по 3 места медици разпространяват инфекцията

От щаба осветиха за първи път тревожна тенденция, свързана с една от характерните особености на българската здравна система, а именно, че тя се крепи на работещите на по 2,3 и повече места медици. Това води до “кръстосване“ на потоци и обмен на заразата между трудови колективни от различни болници, спешни центрове и поликлиники. Пенчев съобщи, че такъв е случаят във Видин, където едни и същи лекари и сестри работят едновременно в местната болница, в спешния център и в извънболничната помощ.

“Във Видин към вчерашна дата има 13 пациенти, трима от които са от старческия дом и 25 души персонал на болницата, които са в различни отделения – неврология, кардиология, вътрешно отделение. Прави впечатление, тъй като спецификата на работа във видинската болница е такава, че хората работят и в стационара, и в доболничата помощ и спешния център и там има кръстосване на движението на положителните случаи, което е благоприятствало разпространението сред персонала. Едно такова разпространение може да стане само при занижени изисквания“, коментира Пенчев.

Д-р Кунчев също отново обърна внимание, че в отделенията на болниците, които не работят пряко с пациенти с коронавирус, вниманието на места е занижено и рискът се подценява. По думите му в началото може да е имало оправдание за липса на предпазни облекла, но сега навсякъде има и то от най-висок клас. “Ако го ползваш както трябва, резултатите ще са налице“, коментира той.

Мутафчийски също заяви, че работата на няколко места е проблемна практика, която се установява на много други места. Той даде пример, че част от заразените в спешния център в София също работят на други места. Например двама от тях работят и във ВМА. Един от заразените лекари във ВМА пък работи също и в “Пирогов“.

“Аз като директор на ВМА съм издал изрична заповед лекарите и сестрите да работят само по основния си трудов договор. Защото това е реална опасност която повишава риска от пренасяне на заразата към други трудови колективи“, заяви той и призова и други болнични директори да последват този пример. Като рисково място той определи и стаите за почивка на персонала в болниците.

“Това се оказват много опасни места в момента като седнат да пият кафе и да си поговорят без маски. Във ВМА това е забранено в момента“, посочи той.

Изтощение на лабораторни кадри

Мутафчийски предупреди и за свръхнатоварването, на което се подложени заетите в лабораториите, които тестват за коронавирус.

“Най-вероятно ще задминем бройката от 7000 теста на седмица защото имаме пълна мобилизация и нови лаборатории се сформираха. Друг е въпросът е, че колегите най-вероятно ще издъхнат в тези лаборатории. Снощи работиха до 1 часа, сега от 8 часа. Поради това, че липсват такива специалисти едни и същи хора са подложени на огромен натиск и стрес“, заяви Мутафчийски.

Вече сме в пика при неблагоприятен сценарий

България вече е в пика на заразата от коронавирус, а до няколко дни ще се види дали кривата на заболеваемостта ще започне да слиза надолу или заради пътуванията по Великден ще се изкачва още нагоре. Това обясни пред БНТ в петък математикът от БАН проф. Николай Витанов, който е част от Националния оперативен щаб за противодействие на коронавируса у нас.

“Огнищата ще растат, особено в страната, а медицинските системи там ще бъдат силно натоварени”, прогнозира той.

Според него мерките у нас не са се спазвали стриктно и това е довело до повишена заболеваемост. Той даде пример с шивашкия цех в Плевен. “Над 50 заразени от 100 души в цех. Аз не разбирам така спазването на мерките. Стопли се времето, видяхте какво стана по пазари и по паркове. След това, дългите пасове. Видяхте какво стана. Дългият пас какво е? От зона с много заразени, излизат хора и разнасят на места където няма“, коментира той.

“Планината има много върхове. Въпросът е като сте на един връх какво правите. Единият вариант е да слезете в долината и да мислите за отмяна на мерки, а може да си отрежете пътя аз отстъпление и да се наложи да качвате нов връх. Изборът беше направен по Великден. Ние изгубихме битката и влизаме в неблагоприятен вариант“, каза Витанов. Сега след като загубихме битката, вирусът ще стане по-силен и огнищата ще започнат да растат. “Когато новите огнища бъдат поставени под контрол отново ще можем да избираме дали ще тръгнем надолу или нагоре. Сега не можем да избираме, а се отбраняваме“, обясни той.

mediapool.bg