Кламер БГ - Новини: Сирийската опозиция отказа да участва в организираните от Русия мирни преговори

Сирийската опозиция отказа да участва в организираните от Русия мирни преговори

Свят

|
Ср, 01 Ноем 2017г. 13:19ч.
Сирийската опозиция отказа да участва в организираните от Русия мирни преговори

Сирийската опозиция отхвърли поканата за участие в организирания от Русия "Конгрес на сирийския национален диалог" на 18 ноември в Сочи и настоя да се водят мирни преговори под егидата на ООН в Женева, предаде Ройтерс.

"Революцията отхвърля тази конференция, която е между режима и режима", заяви пред Ройтерс Мохамед Алуш, член на опозиционния Върховен комитет за преговори и ръководен кадър на бунтовническата групировка "Джаиш ал ислам".

За комитета бе изненада, че е споменат в списъка с организации, поканени да изпратят свои представители в южния руски град, добави той.

Базираната в Турция опозиционна организация Сирийска национална коалиция също отхвърли поканата. "Коалицията няма да участва в никакви преговори с режима извън Женева или без посредничеството на ООН", каза пред Ройтерс говорителят й Ахмад Рамадан.

Същевременно Турция обяви, че не може да приеме сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) да бъдат поканени на преговорите за Сирия в столицата на Казахстан Астана.

Високопоставен кюрдски представител заяви вчера, че Русия е поканила кюрдски представители от Северна Сирия на предложен конгрес, който през ноември да събере противникови страни в сирийския конфликт. Това е част от усилия на Москва да подеме нова инициатива за прекратяване на конфликта в Сирия.

Говорителят на турския президент Ибрахим Калън заяви, че турски и руски представители са обсъдили този въпрос.

"Невъзможно е да приемем терористична организация да присъства на международна платформа", заяви Калън, цитиран от частната турска телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

mediapool.bg