Кламер БГ - Новини: Синдикатите настояват нощният труд да е обвързан с основната, а не с минималната заплата

Синдикатите настояват нощният труд да е обвързан с основната, а не с минималната заплата

България

|
Пон, 29 Юни 2020г. 14:17ч.
Синдикатите настояват нощният труд да е обвързан с основната, а не с минималната заплата

Заплащането на нощния труд да се обвърже с процент от основната заплата , а не от минималната, както предлага правителството. За това настояха синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа" на среща с министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.

Исканията са подкрепени от над 100 хиляди души в национална подписка в рамките на кампанията "Заедно да защитим труда си". Лидерът на "Подкрепа" Димитър Манолов припомни, че нощен труд полагат около 400 000 души в страната.

В подписката се настоява за нормативни промени, чрез които да се постигне: значително увеличаване на заплащането за нощен труд и за времето на разположение; въвеждане на сумирано изчисляване на работно време само за производства с непрекъснат технологичен режим на работа; гарантиране на реалното отчитане и заплащане на положения извънреден труд при сумирано изчисляване на работно време и увеличаване на заплащането му на 75 на сто (в почивни дни) и 100 процента (на официални празници).

Синдикатите настояват сумираното изчисляване на работното време да важи само за секторите с непрекъсваем работен процес. В момента по тяхно мнение бизнесът злоупотребява с режима и лишава

работниците от полагащи се почивки.

Диалогът по промените в Кодекса на труда ще продължи, тъй като темите, свързани с работното време, с отпуските и с почивките са едни от темите, които са важни по отношение на регулацията на пазара на труда, каза от своя страна Сачева.

Тя съобщи, че част от предложенията са намерили отражение в предложените промени в Кодекса на труда, като например сумираното изчисляване на работното време. По отношение на нощния труд също беше направена стъпка напред, припомниСачева. Подготвя се финансовата обосновка на наредбата, с която ще се регламентират промените, като се предвижда от 1 януари 2021 година допълнителното възнаграждение да бъде 0.15 на сто от минималната работна заплата, но не по-малко от един лев.

Предстои този нормативен акт да бъде приет от МС още в следващия месец.

mediapool.bg