Кламер БГ - Новини: Ще се ограничава движението на туристи до Рилските езера

Ще се ограничава движението на туристи до Рилските езера

България

|
Пон, 29 Юни 2020г. 15:30ч.
Ще се ограничава движението на туристи до Рилските езера

От следващото лято до Седемте рилски езера ще може да се стига само по изрично маркираните пътеки, по които туристите ще бъдат насочвани и които ще имат парапети, за да не се отклоняват посетителите и да нанасят вреди на чувствителни участъци от природата.

Целта е намаляване на човешкия натиск на по-овлажнените места и намаляване засушаването в природното местообитание. Трасето от езеро Бъбрека до езеро Сълзата ще се изпълни с каменни плочи с използване на съществуващ скален материал. Ще се спира потокът от туристи по алтернативни трасета, както и ще се затвори достъпът до нерегламентирани пътеки, съобщиха от дирекцията на национален парк "Рила" в понеделник.

Информацията е в отговор на появили се в социалните мрежи снимки с текст: "Багер захапа района на езерото Бъбрека, за да направи пътека за туристите в района".

Уточнява се, че действително в парка се извършват дейности, но те са рехабилитационно-възстановителни, не се изграждат нови пътеки, а се укрепват съществуващите.

Директорът на парка Красимир Андонов обясни пред БНР, че в района около езерото Бъбрека, откъдето са снимките, се полага едър и дребен камък, както е по проект.

Той уверява, че се работи на ръка, а багерът е бил използван само в определен участък:

"Не искам хората да си мислят, че изграждаме някакви бетони или ще се строи", коментира Андонов.

"Това е емблематичен район и привлича много туристи. Особено през месеците юли и август туристическият поток е много голям. Това през годините предизвика ерозия и наложи да се предприемат мерки за справяне с ерозията, за да се възстановят растителните видове, които са характерни за района", обясни още шефът на парка.

От администрацията на защитената територия допълват, че възстановителните дейности са започнали в началото на юни и очакванията са най-късно до средата на следващата година да бъде завършен проектът.

Идейният проект предвижда да има ограничения за излизане от маркираната туристическа пътека по цялата й дължина от горната лифтова станция до хижа "Рилски езера", Сухия чал – ез. Бъбрека, езеро Сълзата – езеро Бъбрека – езеро Близнака - Трилистник – езеро Рибно. Дейностите се извършват и от всички страни (източен и западен бряг) на езеро Долно – хижа "Рилски езера" и от Рибно езеро по лятната туристическа пътека до хижа "Рилски езера".

Дейностите се финансират от Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г., с 12 млн. лв., от окито 1.8 млн. лв. са от националния бюджет.

mediapool.bg