Кламер БГ - Новини: Силни летни бури удариха Кърджали, Плевен и Шумен

Силни летни бури удариха Кърджали, Плевен и Шумен

България

|
Пет, 02 Авг 2019г. 12:13ч.
Силни летни бури удариха Кърджали, Плевен и Шумен

Невиждана от 60 години буря с градушка, пороен дъжд и бурен вятър удари Кърджали в четвъртък. Все още две населени места в общината са без ток. Летни бури е имало и в Плевен и Шумен.

Улиците в Кърджали са се превърнали в реки, а силният вятър е съборил много дървета и три електрически стълба. На места в града е паднала градушка, колкото грахово зърно. Подадени са 58 сигнала за поражения от бурята.

За кратко е бил затворен главният булевард, а електрозахранването в някои части е спряло. Силният дъжд е придружен с ураганен вятър. Няма пострадали и не е съобщено за сериозни щети.

Вятърът в Кърджали се е движил със 114 км/ч, съобщават местните медии. Три дървета са паднали на платното на бул. "България". Затруднено е било движението и по другите главни артерии на областния град. Има сигнали за паднали дървета и счупени клони и в други части на града - зад общината, кв."Възрожденци". Силният вятър е обърнал контейнери за отпадъци. Бурята е продължила половин час.

Прогнозата на синоптиците за петък е за хубав и слънчев ден с температури между 30 и 35 градуса. Най-топло ще е в крайните югозападни райони, където термометрите ще показват до 36 градуса в ранния следобед. Незначителни превалявания са възможни до обяд на изолирани места в Североизточна България, показва прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Около Черноморието ще е слънчево с лек югоизточен вятър със скорост до 15 - 20 км/ч. Температурите в най-горещите часове ще са между 28 и 30 градуса на въздуха и с градус-два по-ниски на морската вода. Вълнението на морето ще е слабо.

През нощта и в събота се очаква чувствително захлаждане. Страната ни ще попадне под влиянието на студен атмосферен фронт. Очакват се летни бури с интензивен валеж и гръмотевична активност в събота. Има риск от градушки.

Явленията ще се движат от северозапад на югоизток, но ще са по-интензивни в източната половина на страната. Поривите на вятъра ще са силни в Дунавската равнина със скорост до 40 - 50 км/ч.

От НИМХ са издали предупреждения за опасно време за 16 области, повечето от които в източната половина на страната. Има условия валежите там да достигнат около 30 литра на квадратен метър за денонощието.

В неделя ще превали, вече по-слабо, само в Североизточна България.

От началото на новата седмица валежите ще спрат, температурите ще са около 27 - 30 градуса.

От сряда нататък температурите ще скочат нагоре до стойности над 35 градуса.

mediapool.bg