Кламер БГ - Новини: "Силата на кучето" и "Дюн" са големите победители на наградите БАФТА

"Силата на кучето" и "Дюн" са големите победители на наградите БАФТА

Общество

|
Пон, 14 Март 2022г. 08:22ч.
"Силата на кучето" и "Дюн" са големите победители на наградите БАФТА

Екипът зад

Мрачният уестърн "Силата на кучето" спечели двете най-престижни награди БАФТА на Британската академия за кино и телевизия, съобщи Ройтерс.

Лентата на Джейн Кемпиън получи отличието за най-добър филм и за най-добър режисьор.

Научнофантастичният епос "Дюн" пък спечели най-много награди - общо пет.

За най-добър актьор беше определен Уил Смит, за ролята му във филма "Методът Уилямс". Смит не присъства на церемонията.

Наградата за най-добра актриса отиде при Джоана Сканлан, за участието ѝ в лентата "След любовта".

Черно-белият разказ "Белфаст" за детството на актьора и режисьор Кенет Брана в Северна Ирландия получи награда БАФТА за най-добър британски филм. Той имаше шест номинации.

Наградата БАФТА за най-добра актриса в поддържаща роля спечели Ариана ДеБоуз за ролята си на Анита в "Уестсайдска история". Отличието за най-добър актьор в поддържаща роля пък взе Трой Коцур за "CODA: Дете на глухи родители". Той е първият нечуващ актьор, получил британското киноотличие БАФТА. "Дали сте си помисляли за глух Джеймс Бонд?”, попита Коцур от сцената в “Роял Албърт хол”

Актрисата Лашана Линч, която участва в 25-ия филм за приключенията на Джеймс Бонд “Смъртта може да почака”, получи приза "Изгряваща звезда" - единственото отличие на Британската академия за кино и телевизия, чийто носител се определя от публиката.

Продукцията за агент 007 спечели награда БАФТА за монтаж.

Отличието за оригинален сценарий отиде при Пол Томас Андерсън за "Лакрицова пица", а за адаптиран - при Сиан Хедър за "CODA: Дете на глухи родители".

Японският режисьор Рюсуке Хамагучи спечели приз БАФТА за най-добър неанглоезичен филм с "Карай колата ми".

Наградата за най-добра анимация получи “Енканто”. За най-добър документален филм с БАФТА беше отличен "Лято на душата" (“Summer of Soul”).

Тазгодишната церемония се завърна с традиционния си блясък и червения килим в "Роял Албърт хол" в Лондон, след като миналата година протече във виртуален формат заради пандемията от ковид.

Водещ на 75-ата церемония беше Ребел Уилсън, темата за руската инвазия в Украйна беше многократно споменавана. Уилсън дори показа неприличен жест на Владимир Путин.

mediapool.bg