Кламер БГ - Новини: Напусна ни Антоанета Приматарова

Напусна ни Антоанета Приматарова

Общество

|
Ср, 16 Март 2022г. 18:25ч.
Напусна ни Антоанета Приматарова

Напусна ни Антоанета Приматарова

Днес ни напусна Антоанета Приматарова, съобщиха в сряда колегите й от Центъра за либерални стратегии, където тя е програмен директор от 2002 г. досега.

"Две десетилетия споделяхме тревоги и радости за пътя и мястото на България в ЕС, разчитахме на нейната дипломатичност и финес, откривахме вълшебството на езика и детската литература, чара на модерното изкуство и крехката естетика на стъклото", пишат от ЦЛС.

Опелото ще е в събота, 19 март, 12 часа, в храм "Света София".

Антоанета Приматарова беше извънреден и пълномощен посланик на България в Кралство Швеция, Кралство Норвегия и Република Исландия (1993 – 1997), а след това - заместник министър на външните работи (1997 – 1999).

Антоанета Приматарова е активно ангажирана с процеса на присъединяване на България към Европейския Съюз- посланик е към Европейските общности в Брюксел и ръководител на мисията на Република България към Европейските общности (1999 – 2001) и заместник главен преговарящ (2000 – 2001).

Като програмен директор в ЦЛС от 2002 г. тя продължи да се занимава с въпроси на европейската интеграция (общата външна политика и политика на сигурност, процеса на разширяване на ЕС, дискусиите около бъдещето на Европа и Европейската конституция), по които има български и международни публикации.

Антоанета Приматарова завършва германистика в Лайпциг и започва работа в Софийския университет "Св. Кл. Охридски".

Никога не спира да превежда – на нея дължим докосването до скандинавски автори, а "Мили мой Мио"на Астрид Линдгрен имаше запазено място в сърцето й. Носител е на наградата на Съюза на преводачите в България, на фондация "Артур Лундквист" за превод и разпространяване на шведската литература и култура в България и на Почетен знак "Лаврова клонка" на Министерство на външните работи.

Антоанета Приматарова беше прекрасен човек и приятел.

Сбогом, Тони, ще ни липсваш!

mediapool.bg