Кламер БГ - Новини: Сигнал за строителство на плаж се оказа укрепване на свлачище

Сигнал за строителство на плаж се оказа укрепване на свлачище

България

|
Съб, 19 Ян 2019г. 13:00ч.
Сигнал за строителство на плаж се оказа укрепване на свлачище

Спешна проверка на бургаската екоинспекция е започнала по сигнал от природозащитници за строителни дейности на плажа "Свети Тома".

Оказа се обаче, че на входа на курортния комплекс има свлачище, а фирма с изрядни документи работи по укрепването на брега, съобщи БНТ.

Теренът е между т. нар. Шофьорски плаж и комплекса "Св. Тома" до местността "Алепу". От екоиснпекцията потвърдиха, че при тях има инвестиционно предложение за строеж на курортен комплекс, което е минало всички процедури и практически е законно. Инвестиционното намерение съответствало и на предвижданията на ОУП на община Созопол.

”Тъй като е регистрирано свлачище в района се предвижда като първи етап укрепване на терена, след което ще започне и основното строителство”, каза Детелина Иванова от РИОСВ-Бургас.

От строителната фирма казаха, че тук още преди около пет години е започнало свличане на земна маса. Укрепването се извършва на площ от 1000 кв.м.

”Това свлачище компрометира асфалтовия път, засегна голяма част от асфалтовата ивица, застраши част от инфраструктурата на съседния комплекс. Това съоръжение представлява само и единствено брегоукрепване на това свлачище”,посочи Ангел Бърнев от фирмата.

Укрепването на брега трябва да завърши до началото на летния сезон, казаха от строителната фирма.

mediapool.bg