Кламер БГ - Новини: Си Цзинпин се срещна с американски сенатори

Си Цзинпин се срещна с американски сенатори

Свят

|
Пон, 09 Окт 2023г. 13:07ч.
Си Цзинпин се срещна с американски сенатори

Чък Шумър и Си Цзинпин, Сн. ЕПА/БГНЕС

Китайският президент Си Цзинпин се срещна днес с делегацията сенатори от САЩ, водени от лидера на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумър, предаде Франс прес.

През последните месеци Китай и САЩ, които са на различни позиции по множество въпроси, подновяват диалога чрез серия от посещения на високопоставени американски представители в Пекин, целящи да се опитат да намалят разногласията.

Отношенията между Пекин и Вашингтон са от решаващо значение за бъдещето на човечеството, подчерта китайският президент. "Отношенията между Китай и САЩ са най-важните на света. Начинът, по който Китай и САЩ се разбират в един свят, обхванат от сътресения, ще бъде решаващ за бъдещето и съдбата на човечеството", заяви Си пред Шумър.

Китайският външен министър Ван И се срещна по-рано днес в Пекин с делегацията от американски сенатори.

Шумър отправи критики срещу китайския призив за "сдържаност" след сблъсъците между палестинското ислямистко движение Хамас и Израел. "Честно казано, аз съм много разочарован от декларацията, която не показа съчувствие или подкрепа за Израел в този труден и напрегнат момент", заяви лидерът на американските демократи.

"Събитията в Израел от последните няколко дни са ужасяващи. Призовавам вас и китайския народ да застанете до израелския народ и да осъдите тези жестоки и страхливи нападения", подчерта ръководителят на американската делегация.

От своя страна, Ван И призова САЩ да подхождат "рационално" към разногласията си с Пекин.

"Надяваме се, че това посещение ще помогне на САЩ да разберат по-добре Китай, да погледнат по-обективно на китайско-американските отношения и да се справят по-рационално със съществуващите разногласия, отношенията да се върнат към здравословното русло", подчерта външният министър по повод посещението на сенаторите.

Шумър посочи, че основната цел на пътуването е да се търси икономическа реципрочност и създаване на равни условия за американския бизнес в Китай. Той увери, че Вашингтон не търси конфликт с Пекин и призова за "отговорен подход към отношенията" между двете големи сили.

"Китай трябва също така да осигури равни условия за американските компании и работници. Много американци, повечето американци, включително и нашата делегация, не вярват", че подобни условия съществуват в момента, заяви Шумър. Той отбеляза, че "е естествено две големи сили да се окажат в конкуренция в области като търговията, технологиите и дипломацията, наред с други".

"Подвеждането под отговорност на базираните в Китай компании, които доставят смъртоносните химикали, подхранващи кризата с фентанила в Америка" също е сред целите на посещението, заяви той, както и "да се гарантира, че Китай не подкрепя неморалната война на Русия в Украйна".

Подкрепата за правата на човека също е сред приоритетите, добави Шумър.

Ван И подчерта, че "светът днес преминава през период на сътресения и промени". "Кризата в Украйна все още не е разрешена, а в Близкия изток отново има война", посочи външният министър, като напомни и за земетресението в Афганистан, което според последните данни за жертвите е отнело живота на повече от 2000 души.

"На всички тези предизвикателства международната общност трябва да отговори, а Китай и САЩ трябва да играят съответните си роли", подчерта Ван И.

Китайската дипломация, която по-рано тази година улесни историческото сближаване между Иран и Саудитска Арабия, редовно заявява, че иска да даде своя принос за израелско-палестинския мирен процес, който е в застой от 2014 г. насам. Доскоро Китай беше по-малко ангажиран с израелско-палестинския въпрос от САЩ, но сега Китай, който също има добри отношения с Израел, заема по-категорична позиция по темата, припомня АФП.

mediapool.bg