Кламер БГ - Новини: Подкрепата за ВМРО-ДПМНЕ пада, Груевски стопява рейтинга на Мицкоски

Подкрепата за ВМРО-ДПМНЕ пада, Груевски стопява рейтинга на Мицкоски

Свят

|
Пон, 09 Окт 2023г. 13:48ч.
Подкрепата за ВМРО-ДПМНЕ пада, Груевски стопява рейтинга на Мицкоски

Димитър Ковачевски (ляво) и Християн Мицкоски

Обществената подкрепа за партията ВМРО-ДПМНЕ пада, а бившият премиер и партиен лидер Никола Груевски има еднаква подкрепа с настоящия лидер на партията Християн Мицкоски. Управляващата СДСМ пък увеличава шансовете си за победа на следващите избори. Това паказва последното проучване на общественото мнение в Северна Македония по няколко актуални теми, цитирано от БГНЕС.

Гражданите бяха попитани какво е мнението им за политическата и икономическа ситуация в страната, в проучване на Агенция Stratum R&D по поръчка на сп. "Фокус".

Рейтингът на ВМРО-ДПМНЕ пада, като част от причините са вътрешните разногласия в партията.

Според резултатите от изследването вътрешните разногласия в опозиционната ВМРО-ДПМНЕ се преливат и в настроенията на електората, тоест влияят пряко на възприятието на гражданите.

Изводът е, че конфликтът Мицкоски-Груевски отслаби партията и видимо намали рейтинга на ВМРО-ДПМНЕ.

Разделената ВМРО-ДПМНЕ ще преживее поражение на предстоящите избори, ако вътрешното разцепление се отрази на електората и се създаде нов политически субект. В общественото пространство се спекулира, че поддръжници на Никола Груевски може да се явят на парламентарните избори със свои собствени листи.

На въпроса "Ако изборите бяха днес, за коя партия най-вероятно ще гласувате", 10,1% от анкетираните граждани отговарят ВМРО-ДПМНЕ, ръководена от Християн Мицкоски, докато 9,2% от анкетираните биха гласували за нова партия от ВМРО-ДПМНЕ начело с Никола Груевски. Що се отнася до СДСМ начело с Димитър Ковачевски, подкрепа изразяват 15,8% от анкетираните и при тези обстоятелства настоящите управляващи отново ще излязат начело.

Това означава, че от кулминацията на разделението във ВМРО-ДПМНЕ най-голяма полза има СДСМ. Избирателите на ВМРО-ДПМНЕ са разделени и почти половината от тях са склонни да подкрепят нова партия, водена от Никола Груевски.

Сред албанските политически партии ДСИ е стабилна и води с 6,2% от анкетираните. За Алтернативната коалиция, БЕСА и Демократическото движение са гласували 4,2% от гражданите, а за Алианса на албанците - 2,7%.

Груевски топи рейтинга на Мицкоски, от сблъсъка печели Ковачевски

Според резултатите от допитването разделението на избирателното тяло на ВМРО-ДПМНЕ и разпределението на лагерите на Мицкоски и Груевски води до политическа полза за Ковачевски, като рейтингът му се покачва на гърба на конфликтните лидери на ВМРО-ДПМНЕ.

На въпроса "Кой бихте казали, че е любимият ви политик", най-много респонденти отговарят с "никой" - 25,1%.

За Димитър Ковачевски са гласували 12,8% от гражданите, пред Никола Груевски, за когото са 11,1% от анкетираните. Християн Мицкоски, който в момента е на трето място, е посочен от 10,5%.

След проучването на IRI това е второто проучване, в което Никола Груевски има по-висок рейтинг от Християн Мицкоски.

Икономическата нестабилност

Икономическата нестабилност е най-сериозното предизвикателство, посочват 74% от анкетираните. Цели 69% от гражданите смятат, че основното предизвикателство е корупцията, а 60% - че това е неефективната съдебна система.

Гражданите усещат антикризисните мерки на правителството

Над 50% от анкетираните в проучването смятат, че антикризисните икономически мерки на правителството на Димитър Ковачевски дават положителен резултат.

На въпроса "Смятате ли, че политиките на правителството за облекчаване на кризата, предизвикана от войната в Украйна, дават положителен резултат" 19,3% заявяват, че са съгласни, 31,5% от гражданите смятат, че мерките "дават частичен резултат". 23,6% от гражданите смятат, че "дават минимален резултат". Само 18,4% от гражданите посочват, че мерките не дават резултат.

Съобщенията за нови мерки и политики за намаляване на цените или подпомагане на гражданите в навечерието на зимата очевидно ще бъдат значима тема за населението през следващия период.

Силната подкрепа за членството в ЕС остава 68%

Проучването на "Фокус" показва, че се запазва силната подкрепа на гражданите за членство в ЕС. 68,1% от анкетираните са заявили, че подкрепят членството в ЕС, 9,25% са против.

Членството в НАТО има силна подкрепа от 72,1%. Членството на Северна Македония в инициативата "Отворени Балкани" се подкрепя от 76% от гражданите.

Половината са неутрални за конституционните промени

Интересен за политически анализ е въпросът за подкрепата за конституционните промени. За първи път в проучване по-голям процент от гражданите са неутрални относно необходимостта от вписване на българите и другите етнически общности в Конституцията, за да може страната да продължи по главите в преговорите с ЕС.

На въпроса "Бихте ли подкрепили промените в конституцията, необходими за деблокиране на преговорите с ЕС", половината, тоест 50% от анкетираните се обявиха за неутрални, 35% ги подкрепят и 19% са против.

Гражданите не искат извънредни изборни

Най-голям процент от анкетираните граждани - 58,4%, смятат, че изборите трябва да са в редовния срок и че не трябва да се стига до предсрочни избори. 27,4% от анкетираните граждани подкрепят провеждането на предсрочни избори.

Телефонно проучване е с извадката от 1200 респонденти. Извадката е представителна по регион, място на пребиваване и националност, по пол и възраст. Събирането на данни е извършено в периода 01-06 октомври 2023 г.

mediapool.bg