Кламер БГ - Новини: Сербезова и управителят на НЗОК се ангажираха до 20 дни да решат проблема с детските лекарства

Сербезова и управителят на НЗОК се ангажираха до 20 дни да решат проблема с детските лекарства

България

|
Вт, 19 Юли 2022г. 17:15ч.
Сербезова и управителят на НЗОК се ангажираха до 20 дни да решат проблема с детските лекарства

Сербезова и управителят на НЗОК се ангажираха до 20 дни да решат проблема с детските лекарства

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова и управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев се ангажираха до 20 дни да бъде решен проблемът с отпускането на off-label лекарства за деца, за който Mediapool писа преди ден.

"Няма да поставим децата в риск. Оправяме едно несъвършенство в законодателството, така че след нас да не зависи от доброто сътрудничество между управителя на НЗОК и министъра на здравеопазването", каза Сербезова във вторник пред журналисти в Народното събрание.

По думите й законодателните промени ще се придвижат в най-кратки срокове, за което е говорено и с парламентарната здравна комисия. Тя съобщи, че министерството очаква и данни от НЗОК, за да се направи оценка на въздействието на подготвяните нормативни промени.

"Ние около месец с проф. Сербезова работим по този проблем, защото той е свързан с няколко подзаконови нормативни актове и Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Дали сме нашите предложения, колегите в момента работят много усилено по изработването на нормативната уредба", каза Салчев.

Той увери, че от гледна точка на финансирането на медикаментите няма проблем, защото има предвидени средства в бюджета.

По думите му няма откази от страна на НЗОК за отпускане на лекарствата, а "има задържане на документите докато решим този проблем".

За проблема сигнализираха родители на деца с редки, онкологични и други заболявания както и лечебни заведения. Притесненията им са, че докато проблемът не бъде отстранен, лечението на децата спира, а болниците не са инструктирани какво да правят.

mediapool.bg