Кламер БГ - Новини: Нов сблъсък ПП – ИТН. Генчовска договаря с Радев нови посланици

Нов сблъсък ПП – ИТН. Генчовска договаря с Радев нови посланици

България

|
Вт, 19 Юли 2022г. 18:41ч.
Нов сблъсък ПП – ИТН. Генчовска договаря с Радев нови посланици

Теодора Генчовска, сн. БГНЕС, архив

Външната министърка в оставка Теодора Генчовска ("Има такъв народ") се опитва да заобиколи премиера Кирил Петков и в последните дни на отиващото си правителство да трасира назначаването на 10 нови посланици.

Генчовска придвижва към Министерския съвет 10 кандидатури за Германия, Австрия, Черна Гора, Албания и други страни, съобщиха източници на Меdiapool.

По закон Министерският съвет трябва да предложи на президента Румен Радев да издаде укази за назначаването им.

Сред предложените имена няма външни за системата, нито хора с установена принадлежност към службите на комунистическия апарат.

Дискусионен е изборът на някои от дипломатите за съответните държави, коментираха запознати.

Изборът на посланици изисква сложна процедура на съгласуване на кандидатите с президента, която явно е стартирала зад гърба на премиера. Имената не са били обсъждани в рамките на коалиционните формати.

Според различни източници от май месец Генчовска съгласува имената с Радев.

Предложените от Генчовска имена са за страни без титуляри или с посланици с изтичащи мандати.

По темата се очаква нов сблъсък по оста "Продължаваме промяната" – "Има такъв народ", след като напрежението ескалира заради Северна Македония.

През април Генчовска каза, че България води две външни политики и се оплака, че има сериозни разминавания между МВнР и външнополитическия екип на премиера Кирил Петков по въпроса за евроинтеграцията и преговорите с Република Северна Македония.

След това лидерът на "Има такъв народ" се опита да оправдае решението си за излизане от управляващата коалиция именно със Северна Македония.

Позициите на ИТН и президентът Радев за Северна Македония съвпадаха и често се допълваха.

mediapool.bg