Кламер БГ - Новини: Сенатска комисия настоя Болсонаро да бъде обвинен в престъпление срещу човечеството

Сенатска комисия настоя Болсонаро да бъде обвинен в престъпление срещу човечеството

Свят

|
Ср, 27 Окт 2021г. 09:50ч.
Сенатска комисия настоя Болсонаро да бъде обвинен в престъпление срещу човечеството

Бразилският президент Жаир Болсонаро

Анкетна комисия в бразилския Сенат, разследваща действията на правителството при пандемията, препоръча на президента Жаир Болсонаро да бъдат повдигнати обвинения за извършване на девет престъпления. Най-тежкото от тях е за извършване на престъпление срещу човечеството.

Бразилия е на второ място в света по абсолютен брой смъртни случаи от Covid – над 600 хиляди. На първо място е САЩ с около 750 000, но страната има значително по-голямо население от Бразилия. В първите месеци след началото на пандемията Болсонаро напълно неглижираше опасността от вируса и пропагандираше лечението с медикаменти със спорна ефективност.

След шестмесечно разследване сенатската комисия прие доклад,койтообвинява правителството, че "умишлено е изложило бразилците на масова зараза". Седем от 11-те сенатори в комисията, одобрихадоклад от 1200 страници, с който се настоява Балсонаро да бъде подведен под отговорност за престъпление срещу човечеството, за недобросъвестно изпълнение на служебните задължения, за шарлатанство и подтикване към престъпление, съобщава АФП.

След гласуването сенаторите запазиха минута мълчание в памет на починалите от COVID-19 в Бразилия.

Докладът препоръчва да се повдигнат обвинения на още близо 80 души от върховете на властта и бизнеса. Сред тях попадат тримата синове на президента.

Докладът ще бъде връчен на главния прокурор, но вероятността да се предприемат някакви действия е нищожна, защото главният прокурор Аугусто Арас е приятел на Болсонаро. За престъпление срещу човечеството обаче бразилският президент може да бъде съден от Международния наказателен съд в Хага.

Болсонаровече обясни, че не носи вина и е правил каквото трябва още от началото на пандемията.

Според анкетната комисия престъпленията саизвършени умишлено, тъй като правителството не е взело необходимите мерки срещу коронавируса, надявайки се населението да постигне групов имунитет - стратегия, която се определя като много рискована.

mediapool.bg