Кламер БГ - Новини: Целта на военния преврат в Судан била да се избегне гражданска война

Целта на военния преврат в Судан била да се избегне гражданска война

Свят

|
Ср, 27 Окт 2021г. 10:47ч.
Целта на военния преврат в Судан била да се избегне гражданска война

Сн. ЕПА/БГНЕС

Командващият въоръжените сили на Судан генерал Абдел Фатах ал Бурхан защити завземането на властта от военните с аргумента, че целта е била да се избегне гражданска война в страната, предаде Ройтерс.

На първата си пресконференция, откакто взе властта, Бурхан каза, че армията не е имала друг избор освен да отстрани политиците, призоваващи за атаки срещу нея.

"Опасностите, на които станахме свидетели миналата седмица, можеха да доведат страната до гражданска война", заяви той, имайки предвид протестите срещу заплахата от военен преврат.

Бурхан каза, че премиерът Абдала Хамдок, който преди два дни беше арестуван заедно с други членове на правителството, е невредим и от съображения за сигурност се намира в дома му. По-късно вчера източник, близък до Хамдок, съобщи, че премиерът и съпругата му отново са си у дома, при засилени мерки за сигурност. Роднини на премиера казаха, че не могат да се свържат с него и жена му по телефона.

При сблъсъци между протестиращите срещу военния преврат и силите за сигурност в понеделник са били убити седем души, каза представител на суданското здравно министерство.

Според профсъюз на медиците при стрелба на военните срещу демонстрантите са били убити четирима души и ранени към 80, посочва Франс прес.

Вчера в столицата Хартум имаше нови многохилядни протести, участниците в които блокираха улици, като издигаха импровизирани барикади и палиха гуми. Силите за сигурност използваха срещу тях сълзотворен газ.

mediapool.bg