Кламер БГ - Новини: Севиля превзе Лига Европа за пети път

Севиля превзе Лига Европа за пети път

Спорт

|
Четв, 19 Май 2016г. 08:53ч.
Севиля превзе Лига Европа за пети път

Севиля спечели втория по сила европейски футболен турнир Лига Европа, обръщайки в сряда вечерта Ливърпул от 0:1 до 3:1 в Базел.

Това бе пета титла в надпреварата за испанците в последните 10 години и рекордна трета поредна.

С този резултат испанската доминация в европейския клубен футбол стана пълна този сезон, предвид факта, че до финала в Шампионската лига достигнаха мадридските грандове Реал и Атлетико.

С победата срещу Ливърпул Севиля завоюва правото да играе в групите на Шампионската лига догодина, като по този начин испанските участници в турнира ще бъдат пет.

Двата отбора си разделиха по едно полувреме на стадиона в Базел "Санкт Якоб парк", като англичаните претендираха с основание за две дузпи при игра с ръка на испански играчи, но шведският рефер Йонас Ериксон така и не посочи бялата точка.

Преди мача на трибуните възникна напрежение, като се стигна и до сбиване между феновете на двата отбора и полицията. После обаче инцидентът бе туширан.

Първото сериозно положение за гол възникна пред вратата на Севиля в 11-ата минута. Даниел Стъридж отправи слаб удар с глава, а току пред голилинията Даниел Карисо изчисти топката със задна ножица.

Първото по-спорно положение пък беше отново в наказателното поле на испанците, когато топката докосна ръката на Даниел Карисо от Севиля, но съдията си замълча.

В 25-ата минута Ливърпул създаде нова възможност – Адам Лалана намери Даниел Стъридж, но вратарят Давид Сория скъси ъгъла и парира удара на играча на Ливърпул.

След това и втори случай на игра с ръка в наказателното поле, този път на Адил Рами от Севиля, не бе забелязан и отчетен от съдиите в мача.

Мърсисайдци откриха с гол на Даниел Стъридж в 35-ата минута след великолепно изпълнение с външен фалц, което намери далечния ъгъл на вратата на Сория.

Преди да измине и минута от началото на второто полувреме обаче Кевин Гамейро изравни за Севиля и върна двубоя в изходна позиция. Французинът можеше да вкара втори гол в 59-ата, но не успя да нанесе хубав удар.

В 64-ата минута обратът беше пълен след гол на Коке. Пет минути по-късно резултатът стана 3:1 с нов гол на Коке, дошъл след колективна грешка в отбраната на Ливърпул.

Така Севиля достигна до трети трофей от превърналия се в запазена марка за отбора турнир Лига Европа. Испанците вдигнаха купата два поредни пъти през 2006 и 2007 г. и още три през 2014, 2015 и 2016 г.

mediapool.bg