Кламер БГ - Новини: Северна Корея изстреля снаряди с малък обсег

Северна Корея изстреля снаряди с малък обсег

Свят

|
Съб, 04 Май 2019г. 17:55ч.
Северна Корея изстреля снаряди с малък обсег

Северна Корея изстреля в събота от източното си крайбрежие няколко снаряда с малък обсег, заяви южнокорейската армия, цитирана от Ройтерс.

Тестовете са били извършени в интервала 9.06 ч.- 9.27 ч. местно време от тестова площадка на полуостров Ходо, близо до крайбрежния град Вонсан.

Южнокорейската армия първоначално съобщи, че КНДР е изстреляла ракети, но впоследствие заяви, че става дума за неидентифицирани снаряди.

Ако тези неидентифицирани снаряди са ракети, то това ще е първото изстрелване на ракети, откакто Северна Корея тества междуконтинентална балистична ракета през ноември 2017 г. Тогава КНДР изстреля ракетата си "Хвасон-15", която достигна височина от 4475 км и измина разстоянието от 950 км. Тогава Северна Корея заяви, че на "Хвасон-15" може да бъде поставена ядрена бойна глава, като ракетата би могла да достигне територията на Съединените щати.

По-късно - през април миналата година, Пхенян обяви, че се отказва от провеждането на изпитания на ядрено оръжие и на балистични ракети с цел развиване на севернокорейската икономика и повишаване на жизнения стандарт на севернокорейското население

В днешното изявление на южнокорейския генерален щаб се посочва, че Северна Корея е изстреляла няколко неидентифицирани снаряда с малък обсег от град Вонсан, които са преминали разстояние между 70 и 200 км.

Южнокорейската армия заяви, че провежда съвместни анализи със Съединените щати на произведеното изстрелване.

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин проведе спешно съвещание с ръководни кадри от сектора на отбраната и националната сигурност след информациите за тестовете. На заседанието са присъствали началникът на Управлението за национална сигурност към президенството, министърът на отбраната, директорът на Националната разузнавателна служба и др.

Първоначално, говорителката на Белия дом Сара Сандърс заяви, че Съединените щати знаят за действията на Северна Корея и ще продължат да наблюдават развитието на ситуацията.

Говорител на Пентагона каза пред Ройтерс, че към настоящия момент Пентагонът не може да потвърди нищо във връзка с изстреляните снаряди.

Американският държавен секретар Майк Помпейо обсъди по телефона с японския външен министър Таро Коно изтрелванията. Коно и Помпейо са обменили информация във връзка с изстрелването на снарядите и потвърдиха, че продължават тясното си сътрудничество по въпроса със ситуацията на Корейския полуостров.

Японското правителство съобщи, че снарядите не са балистични ракети и не са достигнали изключителната икономическа зона на Япония. Японското министерство на отбраната заяви, че КНДР е изстреляла снарядите, за да припомни за възможностите си на фона на озовалите се в задънена улица преговори със САЩ за денуклеаризацията на Корейския полуостров.

По-късно в събота американският президент Доналд Тръмп лично коментира случая, като изрази увереност, че севернокорейският лидер не желае да се отметне от ангажиментите си.

"Всичко е възможно в този много интересен свят, но мисля, че Ким Чен-ун осъзнава напълно големия икономически потенциал на Северна Корея и че няма да направи нищо, за да го провали", написа той в "Туитър". "Знае също така, че съм с него и не иска да наруши обещанието, което ми е дал. Ще има споразумение!", добави президентът, имайки предвид преговорите по денуклеаризацията на Северна Корея.

mediapool.bg