Кламер БГ - Новини: Северна Корея започва "борба на живот и смърт" за храна

Северна Корея започва "борба на живот и смърт" за храна

Свят

|
Съб, 01 Ян 2022г. 17:28ч.
Северна Корея започва "борба на живот и смърт" за храна

Снимката е архивна

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун заяви, че икономическото развитие ще бъде национален приоритет през тази година, тъй като страната е изправена пред "голяма борба на живот и смърт". Той говори в края на знакова срещата на управляващата партия, която съвпада с десетгодишнината от идването му на власт.

Самоналожената коронавирусна блокада принуди Северна Корея да се бори с остър недостиг на храна. В речта на Ким Чен-ун нямаше пряко споменаване на САЩ или Южна Корея, като подобряването на жизнения стандарт на хората бе поставено като основната задача.

Лидерът на Северна Корея призна "тежката ситуация" през 2021 г. и постави "важна задача за постигане на радикален напредък в решаването на проблема с храната, облеклото и жилищата на хората", съобщи официалната Корейска централна новинарска агенция (KCNA).

Ким Чен-ун обяснява, че борбата с пандемията е една от основните цели за следващата година.

“Спешната превенция на епидемията трябва да стане основен приоритет в държавната работа“, каза той, цитиран от KCNA.

Пхенян ще продължи да укрепва отбранителните си способности поради все по-нестабилната военна среда на Корейския полуостров.

Ким Чен-ун говори в петък в края на Четвъртото пленарно заседание на Осмия централен комитет на Работническата партия на Корея (WPK), което започна в понеделник.

По-рано тази година имаше съобщения, че хората в страната гладуват, което поражда опасения с наближаването на зимата за пълна продоволствена криза, припомня ББС. Границата е затворена от януари 2020 г., за да се предотврати разпространението на Covid-19 от Китай.

mediapool.bg