Кламер БГ - Новини: Шпионският сателит на Северна Корея ще се управлява от секретна служба

Шпионският сателит на Северна Корея ще се управлява от секретна служба

Свят

|
Нед, 03 Дек 2023г. 09:45ч.
Шпионският сателит на Северна Корея ще се управлява от секретна служба

Знамената на Русия и Северна Корея, Снимка: ЕПА/БГНЕС

Службата, управляваща новоизстреляния шпионски сателит на Северна Корея, ще работи като военна разузнавателна организация, съобщиха държавните медии в неделя.

Пхенян успешно изведе военен шпионски сателит в орбита миналия месец и оттогава твърди, че предоставя изображения на големи военни обекти на САЩ и Южна Корея. Северна Корея все още не е разкрила нито едно от сателитните изображения, които твърди, че притежава, но предупреди в събота, че всяка атака срещу нейния космически актив ще се счита за "обявяване на война".

Официалната корейска централна информационна агенция (KCNA), цитирана от БГНЕС, каза в неделя, че новосформираният офис за разузнавателни сателити е започнал своята мисия на 2 декември и ще работи като "независима военна разузнавателна организация". Службата ще докладва получената информация на разузнавателното бюро в армията и други нейни по-важни структури, добави KCNA.

Резолюциите на ООН забраняват на Северна Корея да извършва тестове, използващи балистична технология, а анализаторите казват, че има значително технологично припокриване между възможностите за изстрелване в космоса и разработването на балистични ракети. Експерти казаха, че пускането на работещ разузнавателен сателит в орбита ще подобри способностите на Северна Корея за събиране на разузнавателна информация, особено над Южна Корея, и ще предостави важни данни във всеки военен конфликт.

Изстрелване на "Malligyong-1" беше третият опит на Пхенян да изведе такъв сателит в орбита след два предишни неуспеха. Сеул каза, че Северът е получил техническа помощ от Москва в замяна на доставка на оръжия за използване във войната на Русия с Украйна.

mediapool.bg