Кламер БГ - Новини: Себастиан Курц ще прави коалиция с дясната "Партия на свободата"

Себастиан Курц ще прави коалиция с дясната "Партия на свободата"

Европа

|
Вт, 24 Окт 2017г. 16:47ч.
Себастиан Курц ще прави коалиция с дясната "Партия на свободата"

Консервативната Австрийска народна партия реши да започне преговори за формиране на коалиционно правителство с дясната Австрийска партия на свободата. Това обяви във вторник лидерът на консерваторите Себастиан Курц, чиято партия спечели изборите на 15 октомври.

"Преговарях с Австрийската партия на свободата. Имаме много общи моменти, но и различия. Видях, че лидерът на тази партия Хайнц-Кристиан Щрахе има интерес към реформи в Австрия. Искам да поканя АПС на коалиционни преговори", каза Курц на специална пресконференция във Виена.

И двете партии водят кампания за по-строг имиграционен контрол, бързи депортации на кандидатите за убежище с отхвърлени молби и строги мерки срещу радикалния ислям, отбеляза Асошиейтед прес.

Австрийският президент възложи задачата на 31-годишния Курц, който е външен министър в сегашното правителство, предвождано от социалдемократите, да състави кабинет, което ще го направи най-младия лидер в Европа.

За съставяне на коалиция Курц назова три условия: нов тон в отношенията един към друг, желание и сила за извършване на необходимите промени и ясна проевропейска насоченост.

Предвид предстоящото председателство на Европейския съвет във втората половина на следващата година Австрия трябва да е активна в политиката на ЕС, отбеляза политикът.

Очаква се Хайнц-Кристиан Щрахе да приеме поканата на Курц за начало на преговори по съставяне на правителствена коалиция.

Засега Работническата камара и профсъюзите не се произнасят за предстоящите преговори. Правителството се преценява по това какво е готово да направи за хората, които се трудят, заявиха на пресконференция президентът на камарата Рудолф Каске и председателят на Обединението на австрийските профсъюзи Ерох Фолгар, цитирани от БТА.

Президентът на Стопанската камара Кристоф Лайтл очаква положителни промени в страната, особено за допълнителната квалификация и изследванията, както и за разграждането на бюрократичните структури и намаляването на данъците и таксите за фирмите.

mediapool.bg