Кламер БГ - Новини: ЕК: След 2025 г. напредналите страни от Балканите с надеждна перспектива за членство

ЕК: След 2025 г. напредналите страни от Балканите с надеждна перспектива за членство

Европа

|
Вт, 24 Окт 2017г. 17:44ч.
ЕК: След 2025 г. напредналите страни от Балканите с надеждна перспектива за членство

За да бъде ЕС по-обединен, ще бъде необходимо за "водещите страни" от Западните Балкани, кандидатстващи за присъединяване към ЕС, да има надеждна перспектива. Това се посочва в документи, представени от Европейската комисия и свързани с намеренията на институцията за времето след 2025 година, предаде БТА от Брюксел във вторник.

Комисията предлага също за този бъдещ период, и за да бъде ЕС по-демократичен, да бъде създаден пост на постоянен и подлежащ на отчетност европейски министър на икономиката и финансите. ЕК ще предложи също да бъде повишена ефективността на ръководството на ЕС - вероятно с определянето на един-единствен председател на комисията и на Европейския съвет.

Комисията предвижда догодина да представи предложения за по-голяма ефективност и последователност при изпълнението на общата външна политика на ЕС, както и за бъдещето на политиката в областта на енергетиката и опазването на природата.

ЕК догодина ще предложи Европейската прокуратура да получи допълнителни правомощия, за да може да се включи в борбата с тероризма.

mediapool.bg