Кламер БГ - Новини: Шокиращ обрат на изборите в Австралия

Шокиращ обрат на изборите в Австралия

Свят

|
Съб, 18 Май 2019г. 21:01ч.
Шокиращ обрат на изборите в Австралия

Австралийският премиер Скот Морисон обяви изборната победа на своята Либерално-национална коалиция за “чудо“ след шокиращ обрат при преброяването на гласовете на парламентарните избори в страната.

Екзит пол проучванията след края на избория ден показваха, че опозиционните лейбъристи печелят изборите. След това започна броенето на бюлетините и стана ясно, че управляващата коалицията отново печели.

Пред поддръжници премиерът Морисон заяви, че “винаги е вярвал в чудеса“. Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Бил Шортън, който за кратко се виждаше като бъдещ премиер, обяви, че ще напусне партийния пост и призна загубата.

Окончателните резултати ще станат ясни в неделя сутринта, но при 70-процента от преброените бюлетини води Либерално-национална коалиция със 74 депутатски места при необходими 76 мандата за мнозинство. Лейбъристите изостават с едва 65 депутатски мандата.

Австралийците гласуваха за всички 151 места в Камарата на представителите и за половината от 76-те места в Сената.

Около 16,5 милиона имаха право на глас като над 4 милиона души са се използвали възможността за предварително гласуване в четвъртък. В Австралия гласуването е задължително.

mediapool.bg