Кламер БГ - Новини: Шефът на германското контраразузнаване предупредил срещу обмен на информация с Австрия

Шефът на германското контраразузнаване предупредил срещу обмен на информация с Австрия

Свят

|
Нед, 19 Май 2019г. 17:32ч.
Шефът на германското контраразузнаване предупредил срещу обмен на информация с Австрия

Ръководителят на германското контраразузнаване (Федералната служба за защита на конституцията – BfV) e е предупредил тази седмица парламента, че съществува "значителен риск" при споделяне на разузнавателна информация с Австрия, съобщи немският в. "Велст ам Зонтаг".

Изходната предпоставка за това е, че Австрия може да злоупотреби и – ако се налага, да предаде на Русия информация, която е получила от страни партньори като Германия, уточнява изданието. И добавя, че шефът на BfV Томас Халденванг е изразил подозрения към австрийските власти.

Предупреждението си той е отправил дни преди да гръмне скандала с видеото, на което се вижда как мнима племенница на руски олигарх договаря с австрийския вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе дарения за неговата Партия на свободата, а в замяна иска подкрепа за руски проекти в Австрия в пътното строителство и медиите.

Разкритието предизвика политическа буря в Австрия и доведе до оставката на Щрахе и разпада на австрийското правителство в събота. През септември ще се проведат предсрочни избори.

mediapool.bg