Кламер БГ - Новини: Шин Бет ще събира данни за израелците с цел борба с коронавируса

Шин Бет ще събира данни за израелците с цел борба с коронавируса

Свят

|
Вт, 17 Март 2020г. 17:29ч.
Шин Бет ще събира данни за израелците с цел борба с коронавируса

Израел разреши на службата си за вътрешна сигурност Шин Бет незабавно да започне да събира данни за гражданите с цел борба с разпространението на коронавируса, съобщи службата, цитирана от Франс прес.

Премиерът Бенямин Нетаняху беше предложил тази мярка в събота. Снощи той е заявил, че ще прокара "спешни правила, които ще позволят ползване на дигитални технологии във войната с коронавируса", след като парламентарна комисия не даде съгласието си, а отложи гласуването си по този въпрос.

Правителството "разреши на Шин Бет да предостави модерните си технологии в служба на националните усилия", се казва в изявление на службата за вътрешна сигурност. Мярката влиза в сила веднага.

Според изтекли в израелската преса сведения за новата мярка, полицията ще може да получава без съдебно разрешение данни за местонахождението на носители на коронавируса и на карантинирани лица чрез мобилните оператори.

Шин Бет ще може да ползва данните за местонахождението на болните за период от 14 дни преди диагностицирането им, за да установи маршрутите им и лицата, с които са влизали в контакт.

По последни данни на израелското здравно министерство в страната има 304 заразени, а десетки хиляди души са в изолация.

"Шин Бет знае, че тази задача надхвърля обичайните му антитерористични дейности, поради което молбата беше проучена заедно с главния прокурор, който даде одобрението си", уточнява Шин Бет.

Данните ще се предават на израелското министерство на здравеопазването и няма да се съхраняват от Шин Бет.

Нетаняху предложи тази мярка няколко дни преди съперникът му Бени Ганц да бъде натоварен със съставянето на новото израелско правителство.

mediapool.bg