Кламер БГ - Новини: 11 жертви на стрелба в синагога в Питсбърг, извършителят е заловен

11 жертви на стрелба в синагога в Питсбърг, извършителят е заловен

Свят

|
Нед, 28 Окт 2018г. 17:41ч.
11 жертви на стрелба в синагога в Питсбърг, извършителят е заловен

Стрелец откри огън в събота, в препълнена синагога в Питсбърг, щата Пенсилвания.

По последна информация жертвите са 11, сред които няма деца. Шестима са ранени, сред които четирима служители на реда. Двама от ранените са в критично състояние.

Убитите са били на възраст между 54 и 97 години. Сред тях са братя и съпружеска двойка. Жертвите са три жени и осем мъже.

Нападателят е започнал да стреля по хората с автоматична пушка по време на съботната служба в храма.

Представител на ФБР в разследването заяви на пресконференцията, че при атаката стрелецът е носел автомат и три пистолета. Нямало данни той да е познат на властите преди трагедията в синагогата.

Според ФБР извършителят на атаката - 46-годишният Робърт Бауърс, е действал сам. Той бе задържан, след като бе ранен в престрелка с полицаи.

Бауърс казал пред полицай, че евреите извършват геноцид срещу американския народ и че иска всички евреи да умрат.

От Индианаполис президентът Доналд Тръмп заклейми кървавия акт и заяви, че към антисемитизма не трябва да се проявява никаква търпимост.

"Антисемитизмът и преследването на евреи са едно от най-мрачните и позорни явления в човешката история. Не бива да има никаква търпимост към антисемитизма или към каквато и да било форма на религиозна омраза", заяви той.

Президентът нарече нападението "отвратителен акт на масово убийство", каза, че страната и светът са потресени и обзети от скръб, и призова сънародниците си към единство, отбелязва Асошиейтед прес.

На стрелеца вече е повдигнато обвинение от 29 пункта за федерални престъпления, предаде Франс прес.

"Действията на Робърт Бауърс са проява на възможно най-голямото зло в човешката природа. Съсредоточили сме всички ресурси на моята служба върху разследването и съдебните действия на това федерално престъпление от омраза", каза главният прокурор за района на Западна Пенсилвания (където се намира Питсбърг) Скот Брейди.

По-рано министърът на правосъдието и главен прокурор Джеф Сешънс посочи в изявление, че министерството му ще повдигне срещу стрелеца обвинения в престъпления от омраза и други престъпления, които може да доведат до смъртно наказание.

"Омразата и насилието на религиозна основа нямат място в нашето общество", заяви Сешънс.

Президентът Доналд Тръмп нареди знамената на федералните здания в Съединените щати да бъдат наполовина спуснати и да останат така до 31 октомври в знака на почит към паметта на жертвите на стрелбата. Очаква се Тръмп да посети Питсбърг.

Религиозни и други лидери от САЩ и света осъдиха нападението в синагогата.

Бившият президент Барак Обама, израелският премиер Бенямин Нетаняху, Европейският съюз, германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон и много други изказаха съболезнования на близките на убитите и съчувствие към ранените, и осъдиха категорично проявите на антисемитизъм, расизъм и жестокост.

Специалният агент от ФБР Боб Джонс, който ръководи разследването, каза, че това, което е видял на местопрестъплението в Питсбърг, е най-потресаващата картина за 22-те му години стаж в службата.

mediapool.bg