Кламер БГ - Новини: Холандските служби са предоставили най-важните данни за руска намеса в изборите в САЩ

Холандските служби са предоставили най-важните данни за руска намеса в изборите в САЩ

Свят

|
Пет, 26 Ян 2018г. 18:23ч.
Холандските служби са предоставили най-важните данни за руска намеса в изборите в САЩ

Холандската разузнавателна агенция AIVD е получила достъп до компютърната система на руска хакерска група и въз основа на тези данни американското Федерално бюро за разследване започна разследване за руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. Разследвания на холандските вестници De Volkskrant и Nieuwsuur, в които са цитирани неназовани източници от Холандия и САЩ, разкриват, че през 2014 г. AIVD е проникнала в компютърните мрежи на скандално известната руска хакерска група, която е базирана в университетска сграда до Червения площад в Москва.

Не е известно каква именно информация за руснаците са получили хакерите от AIVD, но е ясно, че тя съдържа ключа към една от най-известните в света хакерски групи - Cozy Bear известна също като APT29. Тази група от 2010 г. насам атакува правителства, енергийни и телекомуникационни компании по цял свят, включително холандски министерства и компании.

Cozy Bear, заедно с друга хакерска група - Fancy Bear, са двете групи, посочени от американските разузнавателни агенции във връзка с вмешателството в изборите през 2016 г.

Хакерите от Cozy Bear ползват помещения на университетска сграда до Червения площад Съставът на групата се мени, но обикновено активни са около десет човека. Пред стаите е монтирана камера, която следи кой влиза и кой излиза. Холандското разузнаване е получило достъп до тази камера и разбрало не само какво правят руснаците, но и кой го прави. Снимките на хакерите се сравняват с тези вече известни руски кибершпиони.

През ноември, когато руснаците се готвят да атакуват една от главните си цели – Държавният департамент на САЩ, AIVD и холандското военно разузнаване MIVD информират американските спецслужби.

Веднага след това започва "битка" между атакуващите, които се опитват да проникнат по-дълбоко в системата на Държавния департамент, и екипите на американските спецслужби. Руснаците са действали крайно агресивно, без да знаят, че са следени. Благодарение на холандското разузнаване, ФБР и Агенцията за национална сигурност на САЩ са успели да се справят много бързо, пише De Volkskrant.

Впоследствие информирани източници заявяват пред СиЕнЕн, че това е била най-лошата хакерска атака срещу холандското правителство.

Руските хакери са успели да изпратят на сътрудник в Белия дом имейл, който все едно е пратен от Държавния департамент, вследствие на което са получили достъп до сървъра с електронната поща на Барак Обама.

Достъпът до Cozy Bear се оказал златна мина за холандското разузнаване, което получава ценна информация за целите, методите и интересите на руските спецслужби. Анализът на стига до извода, че групата руски хакери е под контрола на руската служба за външно разузнаване.

Според източници на изданието американците са пратили в Зутермер (където е базирано холандското разузнаване) цветя и торта, а също така са предоставени технологии и разузнавателни данни.

Президентът Доналд Тръмп отказва да признае факта на руското вмешателство и това е една от причините американските спецслужби охотно да дават информация. Това предизвиква гняв в Зутермер и Хага. Някои холандци дори са се почуствали предадени, тъй като смятат, че е абсолютно неприемливо да се разкриват методите на приятелско разузнаване, особено ако използваш информацията му. По данни на De Volkskrant, ръководителите на AIVD и MIVD са станали много по-внимателни при обмена на разузнавателна информация.

Изданието съобщава, че AIVD вече не следи Cozy Bear", след като е правила това в продължение на 2.5 години. AIVD отказват да коментират данните, получени от De Volkskrant, уточнява изданието.

Публикациите в холандската преса за причастността на руските власти към хакерските атаки в САЩ в предизборния период не се основават на официални изявления на разузнавателните служби, а само "наливат масло в огъня на антируската истерия в Америка", каза пред журналисти в Москва в петък прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

mediapool.bg