Кламер БГ - Новини: Сирийската опозиция бойкотира мирните преговори в Сочи

Сирийската опозиция бойкотира мирните преговори в Сочи

Свят

|
Съб, 27 Ян 2018г. 08:43ч.
Сирийската опозиция бойкотира мирните преговори в Сочи

Сирийската опозиция няма да участва в мирната конференция в руския град Сочи следващата седмица, заяви днес говорител на опозиционната делегация на мирните преговори с посредничеството на ООН във Виена, съобщи Ройтерс.

Яхия ал Ариди каза, че сирийското правителство и неговият съюзник Русия не са направили необходимите ангажименти, а конференцията в Сочи е опит за подкопаване на усилията на ООН да посредничи за мирно споразумение.

Сирийският опозиционен Висш комитет за преговорите заяви, че ще бойкотира Конгреса за сирийски национален диалог в Сочи.

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура каза от своя страна, че световната организация още не е решила дали да участва в конференцията в руския град Сочи следващата седмица.

"Генералният секретар Антониу Гутериш ще бъде запознат с резултата от преговорите във Виена. След това той ще трябва да вземе решение как ще отговори ООН на поканата за участие в Сочи", каза Де Мистура.

Западните сили и някои арабски държави смятат, че конференцията в Сочи е опит за създаване на отделен мирен процес, който да подкопае усилията на ООН и да положи основата за решение, което повече устройва сирийския президент Башар Асад и неговите съюзници Русия и Иран.

Според Де Мистура окончателното уреждане на конфликта в Сирия може да стане само в рамките на Женевския процес.

По думите му решението на кризата е възможно единствено чрез диалог между страните в конфликта.

Той призова за прекратяване на насилието в Сирия и за уважаване на нейния суверенитет и териториална цялост.

Русия заяви, че очаква положителен отговор от ООН за участието в мирната конференция в Сочи.

mediapool.bg