Кламер БГ - Новини: ООН призова Сирия да бъде отнесена до Международния наказателен съд

ООН призова Сирия да бъде отнесена до Международния наказателен съд

Свят

|
Съб, 27 Ян 2018г. 08:56ч.
ООН призова Сирия да бъде отнесена до Международния наказателен съд

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отново призова Съветът за сигурност на световната организация да отнесе Сирия до Международния наказателен съд, като изтъкна "сериозни нарушения", включително спиране на хуманитарните доставки и медицинските грижи за милиони нуждаещи се хора, съобщи Асошиейтед прес.

Гутериш призова страните в сирийския конфликт, всички държави и гражданското общество да сътрудничат на независимата комисия, създадена от Общото събрание на ООН през декември 2016 г., за да съдейства за разследването и наказателното преследване на отговорните за военни престъпления или престъпления срещу човечеството в Сирия.

Гутериш заяви в доклад до Съвета за сигурност за хуманитарната ситуация в Сирия през декември, че "търсенето на отговорност за сериозни нарушения е изискване съгласно международното право и има основно значение за постигане на устойчив мир".

Той каза, че през декември не е доставена помощ на над 417 000 души в девет обсадени места, а едва 60 000 от почти 2,5 милиона сирийци, живеещи в "труднодостъпни райони", са получили помощ.

mediapool.bg