Кламер БГ - Новини: Хиляди камили ще бъдат избити в Австралия заради пожарите

Хиляди камили ще бъдат избити в Австралия заради пожарите

Свят

|
Ср, 08 Ян 2020г. 19:23ч.
Хиляди камили ще бъдат избити в Австралия заради пожарите

Хиляди камили ще бъдат избити в Южна Австралия от снайперисти от хеликоптери заради екстремната жега и суша, предаде ББС в сряда, когато започна петдневната акция по изтребването на животните.

Тя е предприета, след като аборигенските общности съобщиха за причинени щети от стада камили, които се лутат по улиците на градовете в търсене на вода. Местните са притеснени за сигурността на децата си. Камилите също така застрашават водните резервоари и храната на обитателите на селищата в административния район на аборигените. Те често представляват заплаха и за автомобилистите. В някои случаи трупове на мъртви животни замърсяват важни водоизточници и културни обекти, предаде Франс прес.

Освен десет хиляди диви камили, ще бъдат и избити и стада с диви коне.

Едногърбите камили са внесени за пръв път в Австралия през 1840 г. за улесняване на транспорта на стоки. Близо 20 000 камили са купени от Индия за 60 години.

Заради благоприятните условия на живот и липсата на застрашаващи ги хищници те се размножават бързо и се превръщат в заплаха за водоизточниците, местната флора и фауна, а вече и за населението.

Днес Австралия е страната с най-многобройна популация диви едногърби камили в света, които според официални данни са 1 милион към 2000 г. След това популацията намалява с една четвърт заради сушата.

mediapool.bg