Кламер БГ - Новини: Фон дер Лайен: Все още е възможно споразумение между ЕС и Великобритания за Брекзит

Фон дер Лайен: Все още е възможно споразумение между ЕС и Великобритания за Брекзит

Свят

|
Вт, 29 Септ 2020г. 08:34ч.
Фон дер Лайен: Все още е възможно споразумение между ЕС и Великобритания за Брекзит

Все още е възможно споразумение между ЕС и Обединеното кралство за Брекзит въпреки доста раздалечените ни позиции, каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Франс прес.

"Искаме споразумение и съм все така убедена, че то е възможно", каза Фон дер Лайен на пресконференция след разговори с португалския премиер Антониу Коща в Лисабон.

Тя призова за отговорност, защото "нашите икономики, и от двете страни на Ламанша, са тежко засегнати от пандемията и трябва да направим всичко възможно да постигнем разумна договореност, така че да не засилваме негативното въздействие върху тях".

Британците повториха вчера, че искат да променят условията на споразумението за развода с ЕС, което заплашва да създаде проблеми в решаващата седмица на преговори с европейците в Брюксел за бъдещите търговски отношения.

"Позицията на Великобритания е много далеч от това, което ЕС може да приеме", заяви вчера заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович след съвещание с британския министър на правителствената канцелария Майкъл Гоув в белгийската столица.

И двамата ясно дадохме да се разбере, че се запазва съществуващата пропаст помежду ни, но и двете страни ясно показахме, че искаме да запълним тази пропаст, каза Гоув в отговор на Шифчович.

В центъра на разговорите им е разглеждания от британския парламент доста спорен законопроект, който поставя под въпрос някои ангажименти, поети от Великобритания в споразумението, което определи рамките на излизането на страната от ЕС на 31 януари тази година, припомня АФП.

mediapool.bg