Кламер БГ - Новини: Тръмп сподели вТуитър видео с расистки лозунг, но после го свали

Тръмп сподели вТуитър видео с расистки лозунг, но после го свали

Свят

|
Нед, 28 Юни 2020г. 19:38ч.
Тръмп сподели вТуитър видео с расистки лозунг, но после го свали

Американският президент Доналд Тръмп сподели в Туитър-акаунта си видео, в което негов привърженик във Флорида скандира лозунга "White Power" ("Бяла сила"), използван от расистки групи в САЩ. В коментара си към препубликуваното видео президентът нарича привържениците си "страхотни хора" и им благодари. След по-малко от два часа обаче ретуитът бе свален от акаунта на Тръмп. От Белия дом коментираха, че президентът не е чул какво се скандира във виедото.

Двуминутното видео е запечатало шествие на симпатизанти на Тръмп в рамките на предизборната му кампания. Те са посрещнати от противници на президента. Двете групи си разменят обиди и ругатни на висок глас. След като протестиращ срещу Тръмп нарича президента расист, мъж от противниковата агитка размахва юмрук срещу него и извиква "White Power" – лозунг, който често се използва от бели ултраси в САЩ.

Видеото, което Тръмп сподели в неделя със своите 82 милиона последователи в социалната мрежа, в първите два часа е видяно от около 2 милиона потребители.

Тим Скот, единственият чернокож сенатор от Републиканската партия, определи споделеното от Тръмп съдържание като обидно. Пред Си Ен Ен той коментира, че президентът не е трябвало да го публикува и че трябва да го свали.

Говорител на Белия дом каза, че Тръмп не е чул какви точно изявления се правят във видеоклипа – онова, което той видял, бил огромният ентусиазъм на множеството му привърженици.

Сканадлът около този туит на Тръмп става на фона на продължаващите протести в САЩ срещу дискриминацията и публичния дебат, предизвикан от трагичната смърт на чернокожия Джордж Флойд. Президентът вече си навлече гнева на много свои сънародници заради враждебното си отношение към протестите и силовата разправа с участващите в тях.

mediapool.bg