Кламер БГ - Новини: Полският президент Анджей Дуда отива на балотаж срещу кмета на Варшава

Полският президент Анджей Дуда отива на балотаж срещу кмета на Варшава

Свят

|
Пон, 29 Юни 2020г. 12:50ч.
Полският президент Анджей Дуда отива на балотаж срещу кмета на Варшава

Полският президент консерватор Анджей Дуда води на първия тур на президентските избори в страната и ще се изправи на балотажа на 12 юли срещу кандидата на либералната опозиция Рафал Тшасковски. Това показват частичните резултати, публикувани днес от полската Централна избирателна комисия (ЦИК) и цитирани от Франс прес.

Дуда, който е съюзник на управляващата партия "Право и справедливост", е получил подкрепата на 43,7 процента от гласувалите, сочат неокончателни резултати въз основа на 99,78 процента от избирателните окръзи.

На втория тур настоящият президент ще се изправи срещу кмета на Варшава и кандидат на опозиционната партия "Гражданска платформа" Рафал Тшасковски, който е втори с 30,3 процента от гласовете.

Независимият Шимон Холовня, по професия журналист, остава на трето място с подкрепа от 13,9 процента. Нито един от останалите осем кандидати не преминава прага от 10 процента.

Избирателната активност на първия тур на изборите е била рекордна - 64,4 процента, съобщи председателят на полската ЦИК Силвестър Марчиняк.

Окончателните резултати ще бъдат оповестени утре сутринта.

Президентските избори в Полша бяха отложени от май за юни заради кризата с коронавируса.

mediapool.bg