Кламер БГ - Новини: Масови протести срещу Тръмп в Лондон

Масови протести срещу Тръмп в Лондон

Свят

|
Вт, 04 Юни 2019г. 14:18ч.
Масови протести срещу Тръмп в Лондон

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща на британската премиерка, че САЩ ще постигнат "много важно търговско споразумение" с Обединеното кралство след Брекзит, съобщи Ройтерс.

"Мисля, че ще имаме много, много важно търговско споразумение. То ще е много справедливо споразумение и мисля, че е нещо, което и двамата искаме да постигнем", каза Тръмп пред Мей и бизнес лидери.

"Ще го направим", добави той.

Тръмп благодари на Мей за "фантастичната" работа, която е свършила досега и каза, че не знае какви са плановете й, но тя трябва да продължи да следи случващото се.

Мей се очаква да подаде оставка в петък, 7 юни, но ще остане на поста си, докато бъде избран наследникът й.

Американският президент и Мей се срещнаха с ръководителите на американски и британски компании през втория ден от посещението на Тръмп във Великобритания. По-късно се очаква да дадат пресконференция.

"Ние сме най-големият ви партньор (...). Мисля, че има чудесна възможност да разширим партньорството си, особено сега", добави Тръмп.

Така

Тръмп премина от пищност към политика през втория ден от държавното си посещение в Лондон. Преговорите вероятно ще откроят сегашната несигурност в историческите отношения между съюзниците, изтъква АП.

Върхов приоритет на двамата лидери е възможен двустранен търговски договор, който да влезе в сила, след като Обединеното кралство напусне Европейския съюз.

Мащабни протести

Визитата на Тръмп минава с мащабни протести. Гигантски надуваем балон, който изобразява президента на САЩ като нацупено бебе с памперс, се рее в небето над Лондон.

Очаква се в центъра на Лондон лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин да се присъедини към десетките хиляди протестиращи в "Карнавал на съпротивата" в израз на несъгласие с президента.

Сред участниците са природозащитници, активисти срещу расизма и защитници на правата на жените.

Във Великобритания наложената от Тръмп забрана за пътуване до САЩ на гражданите на няколко предимно мюсюлмански страни, решението да изтегли Америка от глобалното споразумение за климата и критиката му към британски политици допринесоха за мобилизиране на съпротива срещу него.

Държавната вечеря, дадена в чест на президента, беше бойкотирана от няколко депутати, включително от Корбин и други високопоставени представители на лейбъристите.

Бизнесът

На срещата с бизнеслидерите в двореца "Сейнт Джеймс" присъстват 10 водещи фирми - пет от Обединеното кралство и пет от САЩ. Те ще обсъдят в кои сфери двустранното сътрудничество е от взаимна изгода. На срещата се очаква да бъдат изпълнителните директори и висши представители на БиЕйИ системс (BAE Systems), ГлаксоСмитКлайн (GlaxoSmithKline),Нешънъл грид (National Grid), Барклис (Barclays), Рекит Бенкизър (Reckitt Benckiser), ДжейПи Морган (JP Morgan), Локхийд Мартин (Lockheed Martin), Голдман Сакс интернешънъл (Goldman Sachs International), Бектъл (Bechtel) и Сплънк (Splunk).

По традиция американски и други световни лидери не дават мнения за вътрешната политика на други държави. Но Тръмп не се съобрази с това, посочва АП и припомня казаното от него - Великобритания да напусне ЕС без сделка и без да плати 39 милиона лири, ако не получи по-добри условия от общността.

Тръмп предприе и необичайната стъпка да каже, че кандидатът за следващ лидер на Консервативната партия Борис Джонсън ще бъде "отличен" лидер на Обединеното кралство, а радетелят за Брекзит Найджъл Фараж трябва да получи роля в преговорите с ЕС.

Спектакъл

Mалко спектакли могат да надминат държавното посещение във Великобритания, пише лондонският в. "Телеграф" - гвардейците, топовните салюти, химните, банкетът: всичко е грижливо подготвено, за да подчертае значимостта на госта, като отразява и величието на неговия домакин.

Великолепието нараства още повече, когато президентът е дошъл с пищните реквизити на пътуващия Бял дом: президентския самолет, хеликоптерите, лимузините, плюс голяма част от президентското семейството - първата дама и четири от децата на Тръмп.

Тръмп се нуждае от уроци по етикет

Според "Ню Йорк таймс" държавният глава се нуждае от уроци по етикет - любопитството и трайно уважение при пристигането на лидера на свободния свят, които обичайно са вдъхновяващи, тук напълно отсъстват. Вместо това има едва сдържано потискано неодобрение и мрачно презрение, които са безпрецедентни, съобщи БТА.

То личи по лицата на висшите служители и на обикновените хора, посочва всекидневникът, според който никъде не се усеща удоволствие от случващото се, а само напрежение. Визитата изглежда повече като изпитание, което страната трябва да управлява с известно изящество, докато президентът не си замине и не започне да отегчава някой друг, заключава "Ню Йорк таймс".

Лондон не е в позиция да се присмива на Тръмп

"Политико" изтъква, че Великобритания не е в позиция да се присмива на Доналд Тръмп, защото президентът пристигна на визита в Лондон в момент, когато Брекзит доведе британската политика до парализа, поляризация и явна безнадеждност. Въпреки че Тръмп ще бъде фокусът на пищността и протестите тази седмица, присъствието му в Обединеното кралство е едно от малкото неща, които са в състояние да обединят капризната британска политика, смята изданието.

"Вашингтон пост" пише в редакционна статия, че визитата на Тръмп във Великобритания ще бъде запомнена като ниска точка в "специалните отношения".

Според американския вестник визитата на Тръмп в този момент е проява на лоша преценка от страна на злополучната министър-председателка Тереза Мей, която миналия месец беше принудена да обяви, че подава оставка. Въпреки това тя реши да реализира докрай визитата на Тръмп, която се очертаваше като поляризираща и го покани на държавно посещение - чест, оказвана само на трима президенти на САЩ.

А Тръмп остана верен на себе си, пише "Вашингтон пост" и напомня за критиките срещу кмета на Лондон и изявленията на президента пред британската преса.

Мей описа визитата като "възможност за по-нататъшно укрепване" на "специалните отношения" между Великобритания и САЩ.

Всъщност тя ще послужи за излагане на показ на разширяващите се пукнатини, които Тръмп причини в един от дотогава най-тесните американски съюзи. Тойпредложи невежи и безполезни съвети относно безизходицата около Брекзит, посочва вестникът и изтъква, че близо 70 процента от британците имат отрицателно отношение към президента на САЩ.

Ясно е, че специалните отношения са подложени на същото напрежение, както и другите основи на западния либерален ред, разклатен от президентството на Тръмп. Най-вероятно този ред ще оцелее, благодарение на културните и икономическите връзки между двете държави и на трайното припокриване на техните интереси в сферата на сигурността, но посещението тази седмица ще се запомни като ниска точка, обобщава изданието.

mediapool.bg