Кламер БГ - Новини: ЕС и САЩ настояха Китай да каже истината за случилото се на Тянънмън преди 30 години

ЕС и САЩ настояха Китай да каже истината за случилото се на Тянънмън преди 30 години

Свят

|
Вт, 04 Юни 2019г. 14:33ч.
ЕС и САЩ настояха Китай да каже истината за случилото се на Тянънмън преди 30 години

Европейският съюз днес призова за по-голяма прозрачност при разкриване на истината за потушаването на демонстрацията на пекинския площад Тянънмън на днешния ден през 1989 г., предаде ДПА във вторник.

"Точният брой на загиналите и на задържаните на 4 юни и при последвалото потушаване така и не беше потвърден и може и никога да не стане известен", каза първият дипломат на ЕС Федерика Могерини в изявление.

"Признаването на тези събития и на това, че има убити, задържани и изчезнали във връзка с протестите на площад Тянънмън, е важно за бъдещите поколения и за колективната памет".

Могерини каза, че ЕС очаква справедлив процес за задържаните във връзка с протестите в Китай и тяхното възпоминание. Тя призова също за освобождаването на шестима китайски правозащитици и адвокати, които в момента са задържани.

Американският държавен секретар Майк Помпейо призова Китай да отбележи тази седмица 30-ата годишнина от бунта на площад "Тянанмън", като освободи от затвора всички, пратени там заради борбата си срещу посегателствата върху правата на човека в страната, предаде Ройтерс.

В изявление Помпейо за пореден път призова Китай да огласи публично пълната информация за убитите или изчезналите при студентските продемократични протести на този площад в столицата Пекин.

"Подобна стъпка би демонстрирала желанието на комунистическата партия да спазва човешките права и основните свободи", каза той.

"Призоваваме Китай да освободи всички онези, които са в затвора, защото са се опитали да упражнят тези права и свободи, да престане произволно да задържа хора и да се откаже от вредните политики", които смятат изразяването на религиозна и политическа принадлежност за равносилно на тероризъм, заяви още Помпейо.

Държавният секретар на САЩ отбеляза, че състоянието на човешките права в Китай не се е подобрило въпреки възхода на страната на международната арена и осъди отношението на властите към около 1,5 милиона уйгури и други мюсюлмански общности в района Синцзян.

Еднопартиен Китай не търпи инакомислие и потъпква човешките права, когато това служи на интересите му. Днес китайски граждани отново биват подложени на вълна от посегателства, особено в Синцзян, където ръководството на комунистическата партия методично се опитва да задуши уйгурската култура и да унищожи ислямската вяра, заяви Помпейо.

Държавният секретар на САЩ отбеляза, че надеждите за отваряне на Китай са рухнали, 30 години след събитията на площад "Тянанмън", предаде Франс прес.

"В десетилетията, които последваха (репресиите), Съединените щати се надяваха, че интегрирането на Китай в международната общност ще доведе до едно по-отворено и толерантно общество. Китайската държава с еднопартийна система (обаче) не търпи никакво дисидентство и нарушава човешките права всеки път когато това е в неин интерес", отчете Помпейо.

Китайското посолство в САЩ изрази "силно недоволство" от изявлението на Вашингтон. Посолството заяви, че изказването на американския държавен секретар Майк Помпейо се дължи на "предразсъдъци и арогантност" и представлява "груба намеса" във вътрешните работи на Китай.

"Човешките права в Китай са в най-добрия си период, който някога са имали", допълни дипломатическата мисия.

На 4 юни 1989 г. китайското правителство изпрати танкове да смажат демократичните протести и така и не обяви окончателен брой на загиналите. Оценките на правозащитни организации и очевидци варират от няколко стотици до хиляди, припомня агенцията.

Мерките за сигурност на площада и наоколо днес бяха засилени, без никакви признаци за протести или други възпоменателни събития, съобщава кореспондент на Ройтерс. Стотици униформени и цивилни полицаи наблюдаваха площада и околностите му и правеха проверки на документите за самоличност и багажниците на автомобилите. Хиляди посетители, повечето туристически групи, се редяха на опашка на пропускателните пунктове, за да влязат на площада. "Тянанмън" беше пълен с туристи въпреки засилените мерки за сигурност, но повечето посетители или казваха, че не знаят за кървавото потушаване на студентските протести преди 30 години, или не искаха да го обсъждат, отбелязва Ройтерс.

Турист на около 30 години, който се представи с фамилното си име Чжан, каза пред репортера на Ройтерс, че няма представа за годишнината. "Никога не съм чувал за нея. Не знам нищо за това", заяви той. Възрастна жена, работеща на строеж близо до южния вход на полщада, каза: "Днес ли е? Забравила съм". След като приближиха представители на силите за сигурност, тя бързо махна с ръка, за да отпрати журналиста. Колегата й, по-млад мъж, заяви, че никога не е чувал за събитията от пролетта и лятото на 1989 г.

В Китай не се говори открито за годишнината от репресиите на "Тянанмън" и тя няма да бъде официално отбелязана от правителството, което в навечерието й засили цензурата и спря откритото обсъждане на насилието. Годишнината е предмет на спорове и в отношенията между Китай и западните страни, които поискаха китайските ръководители да понесат отговорност за даването на заповедта на Китайската народноосвободителна армия да стреля по собствения си народ, отбелязва Ройтерс.

mediapool.bg