Кламер БГ - Новини: Тръмп пое на предизборна обиколка с критики срещу медиите и имигрантите

Тръмп пое на предизборна обиколка с критики срещу медиите и имигрантите

Свят

|
Четв, 01 Ноем 2018г. 14:26ч.
Тръмп пое на предизборна обиколка с критики срещу медиите и имигрантите

Президентът на САЩ Доналд Тръмп започна заключителната част от предизборната си кампания преди междинните избори на 6 ноември, предаде Асошиейтед прес.

Държавният глава отново обвини медиите, че предизвикват разделение в обществото и подхрани страховете от незаконната имиграция.

Митингът на Тръмп в Естеро, непосредствено до Форт Майърс беше първата от общо 11 прояви, които той ще проведе през следващите 6 дни в осем важни щата в опит да насърчи избирателната активност сред републиканците и да се противопостави на ентусиазма на демократите, устремили се към изборния ден, който ще определи дали Голямата стара партия GOP (Републиканската) ще запази контрола си върху Конгреса.

Президентът продължи да се оплаква по темата, която отдавна е неизменна на митингите му, като се спря на протестите, съпътствали посещението му в Питсбърг, където отдаде почит на 11-те жертви на масовото убийство в синагога.

Тръмп посочи, че протестите са били малобройни и не са били в близост до него, като нарече медийните съобщения за тяхната масовост "фалшиви и измислени".

Малка група протестиращи бяха пред синагогата, а полицията държеше стотици други далеч от президентската двойка, припомня АП.

"Левите медии не желаят да разрешават проблемите. Искат да подбуждат негодувание", заяви Тръмп и добави: "Това трябва да спре!".

На митинга Тръмп говори и за кервана от мигранти от Централна Америка, който бавно напредва към границата на САЩ.

Той призова присъстващите на предизборната проява да гласуват и обрисува мрачна картина какво е заложено на карта. Президентът каза на множеството, че ако демократите поемат контрола върху Конгреса, ще повишат данъците и ще отворят границите на страната за нелегални наркотици и имиграция, като включи в това и сегашния керван мигранти, който пътува през Мексико, за да потърси убежище в САЩ.

Демократите "искат да водят керван след керван в страната ни", подчерта Тръмп, без да дава аргументи за това.

Президентът изтъква, че САЩ са подложени на яростна атака от опасни нелегални имигранти и по-рано вчера каза, че броят на военните части, разположени на границата с Мексико, може да достигне 15 000 войници, което приблизително ще изравни военното присъствие по границата с това в раздирания от война Афганистан.

Тази седмица Тръмп обяви и планове за създаване на палаткови селища за настаняване на търсещите убежище, докато правителството обсъжда драматична промяна в имиграционната политика, която може да пресече пътя на кервана и въобще да не го допусне в САЩ.

Тръмп ще бъде на митинги в щатите Индиана, Мисури, Тенеси, Джорджия, Охайо, Монтана и Западна Вирджиния, както и в Пенсакола, Флорида.

До изборния ден Тръмп ще е провел 30 митинга, по данни на Белия дом. Той посещава щати и райони, където конкуренцията между републиканци и демократи за места в Сената и губернатори е особено остра.

Привържениците на Тръмп в югозападна Флорида започнаха да се стичат за проявата още преди зазоряване, а към обяд около 3000 души вече бяха на място, за да присъстват на събитието, започващо чак в 19 ч. в деня на Хелоуин.

Някои бяха с маскарадни костюми - с шапка на Чичо Сам, на войник от времето на революцията и един като самия Тръмп.

Във Флорида вече гласуваха над 3,4 млн души - повече от тези, които дадоха гласа си предварително преди 4 години. Много от дошлите на митинга заявиха, че и те вече са гласували.

Последните допитвания и статистиката показват, че републиканците ще загубят голям брой места в Камарата, а демократите имат възможност да спечелят контрола в Сената.

"Чувствам се много добре по отношение на Сената", каза Тръмп в интервю за телевизия Ей Би Си преди митинга. "И честно казано, мисля, че се чувстваме доста добре и по отношение на Камарата", допълни президентът.

mediapool.bg