Кламер БГ - Новини: "Фрийдъм хаус": Демокрацията линее заради ограничената свобода в интернет

"Фрийдъм хаус": Демокрацията линее заради ограничената свобода в интернет

Свят

|
Четв, 01 Ноем 2018г. 15:05ч.
"Фрийдъм хаус": Демокрацията линее заради ограничената свобода в интернет

Демокрацията "линее" под влияние на все по-малко свободния интернет, обявиха наблюдатели в публикувания си в четвъртък годишен доклад, цитиран от ДПА.

Финансираната от САЩ НПО "Фрийдъм хаус" констатира, че през 2018 г. за осма поредна година глобалната интернет свобода намалява, а все повече държави възприемат "китайски модел на широка цензура".

Дезинформацията и пропагандата, разпространявани онлайн, "отровиха" публичната сфера, пише в доклада.

В него се посочва, че през 2018 г. Китай "отново злоупотребява най-много с интернет свободата" и че страната активно пропагандира в чужбина своя модел на "дигитален авторитаризъм".

"Дигиталният авторитаризъм се рекламира като начин правителствата да контролират гражданите си чрез технологията, преобръщайки концепцията за интернет като двигател на човешкото освобождение", обобщава докладът.

"Демократичните правителства ще трябва да посветят много повече дипломатически и други ресурси за противодействие на офанзивата с ласкателства на Китай на международната сцена", смятат авторите от "Фрийдъм хаус".

Те добавят, че САЩ отстъпват от ролята си на глобален лидер, докато азиатската суперсила е насърчена в усилията си да пренапише в своя полза международните правила.

"Ако демокрациите не успеят да прокарат собствените си принципи и интереси с еднаква решимост, дигиталният авторитаризъм ще стане незаобиколима реалност почти по подразбиране", предупреди "Фрийдъм хаус".

Сред останалите предизвикателства пред демокрацията НПО цитира срива на традиционните представи за личен живот и използването от авторитарни лидери на "фалшиви новини" за оправдаване на репресиите срещу инакомислието.

mediapool.bg