Кламер БГ - Новини: Тръмп подписа резолюция, осъждаща белите супремасисти

Тръмп подписа резолюция, осъждаща белите супремасисти

Свят

|
Пет, 15 Септ 2017г. 12:46ч.
Тръмп подписа резолюция, осъждаща белите супремасисти

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа резолюция, осъждаща поддръжниците на теорията, че бялата раса е по-висша от останалите. Това стана часове след като за пореден път каза, че е имало "лоши типове" и сред събралите се на контрапротест срещу националистическата демонстрация в град Шарлотсвил миналия месец, съобщи Асошиейтед прес.

"Знаете, от другата страна също има много лоши типове", каза президентът пред репортери на борда на "Еърфорс 1", с което си навлече нови критики, че не заклеймява адекватно езика на омразата.

Резолюцията, приета от Конгреса по-рано тази седмица, осъжда "насилието" и "терористичната атака" в Шарлотсвил, наред с поддръжниците на теорията за върховенство на бялата раса, неонацистите и други групи, сеещи омраза.

"Като американци, ние осъждаме неотдавнашните изблици на насилие в Шарлотсвил и се противопоставяме на омразата, радикализма и расизма във всичките им форми", каза Тръмп в комюнике, с което обяви подписването на документа.

В сряда Тръмп се е срещнал в Белия дом със сенатор Тим Скот от Южна Каролина, единственият черен републиканец в Сената. Двамата са разговаряли за полемиката около президентската реакция след станалото в Шарлотсвил.

Той разказа пред журналисти на борда на президентския самолет какво са си говорили:

"Мисля, че особено след идването на "Антифа", ако обърнете внимание какво става там, знаете, от другата страна също има много лоши типове. Ето това казах по същество".

"Антифа", съкратено от антифашист, е събирателно название на крайнолеви екстремистки групировки.

mediapool.bg