Кламер БГ - Новини: Москва ще финансира Крим и Калининград за сметка на помощите за Донбас

Москва ще финансира Крим и Калининград за сметка на помощите за Донбас

Свят

|
Пет, 15 Септ 2017г. 13:00ч.
Москва ще финансира Крим и Калининград за сметка на помощите за Донбас

От 2019 г. формированията, които държат под контрол територии от Източна Украйна, може да не получават, поне в пълен размер, досегашната помощ от бюджета на Руската федерация. Правителството на Русия смята да се откаже от "хуманитарната подкрепа за някои територии" в полза на проекти, развивани в Крим и анклава Калининград, пише "РБК".

Според източници на вестника "някои територии" означава най-вероятно формированията, самопровъзгласили се за "народни републики", в Донбас.

По данни на "РБК" парите - близо 165 милиарда рубли (2,9 милиарда долара) за три години, ще се пренасочат за изграждане на инфраструктура в анексирания от Русия през 2014 г. украински полуостров Крим и в кримския град Севастопол, станали отделни субекти на Руската федерация.

Става дума за обекти от сферите на здравеопазването и просветното дело, комуналното стопанство, комуникациите, транспорта и др., също и за приоритетния проект "Формиране на комфортна градска среда".

Източниците подчертават, че дори ако руските власти са решили да спрат разходите за "хуманитарна подкрепа" на сепаратистите в Донбас, това не означава, че финансовата подкрепа за тези територии ще секне. Финансирането на Донецката и Луганската народна република е изцяло засекретено, регламентира се със секретни постановления на руското правителство и тайни пера от бюджета, казва един от събеседниците на "РБК".

Като руска територия Крим има нужда от държавна помощ в колосални размери. Ако в близките две години не демонстрираме впечатляващ пробив в развитието на полуострова, всички ще се запитат защо сме присъединили Крим, заявява руският политолог Олег Бондаренко. Но допълва, че не знае за свиване на разходите за Донбас.

Средствата се разпределят в полза на регионите, които Русия при всяко положение не се кани да връща, но Москва не е сигурна какъв статут ще имат в бъдеще двете републики в Донбас, допълва аналитикът Алексей Макаркин. "Крим е наш, а Донбас не е", резюмира в подзаглавие "РБК".

mediapool.bg