Кламер БГ - Новини: Тръмп заплаши Китай с ново увеличение на митата, ако няма сделка

Тръмп заплаши Китай с ново увеличение на митата, ако няма сделка

Свят

|
Ср, 20 Ноем 2019г. 09:13ч.
Тръмп заплаши Китай с ново увеличение на митата, ако няма сделка

Президентът Доналд Тръмп предупреди, че САЩ ще вдигнат още митата за китайските стоки, ако не бъде постигнато споразумение за прекратяване на търговската война, предадоха световните агенции.

“Ако не сключим сделка с Китай, просто ще повиша ставките още по-високо“, каза Тръмп във вторник.

Надеждите бяха големи, че частична търговска сделка може да бъде подписана на среща на върха в столицата на Чили - Сантяго. Срещата обаче бе отменена на фона на протестите в страната.

Икономическият съветник на Белия дом Лари Кудлоу заяви, че 16-месечната търговска война е в последната си фаза, но не даде срокове за сключване на сделка.

Конструктивни разговори са били проведени между вицепремиера на Китай Лиу Хе, търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и финансовия министър Стивън Мнучин.

Подписването на първата фаза от търговското споразумение между президента на САЩ Доналд Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин може да бъде отложено за декември, стана ясно в началото на месеца.

Лидерите на САЩ и Китай могат да се срещнат в Лондон, където Тръмп ще участва на срещата на върха на НАТО на 3-4 декември.

mediapool.bg