Кламер БГ - Новини: Родният дом на Хитлер става полицейски участък

Родният дом на Хитлер става полицейски участък

Свят

|
Ср, 20 Ноем 2019г. 10:26ч.
Родният дом на Хитлер става полицейски участък

Сградата, в която е роден нацисткият лидер Адолф Хитлер, ще бъде превърната в полицейски участък, съобщи австрийският вътрешен министър Волфганг Пешорн. Той коментира, че е “безпогрешен сигнал“, че нацизмът не е на почит.

“Бъдещото използване на къщата от полицията трябва да изпрати непогрешим сигнал, че тази сграда никога няма да събужда спомена за националсоциализма“, каза министърът.

Хитлер е роден в апартамент в сграда от XVII в. в австрийското градче Браунау ам Ин. От десетилетия австрийското правителство се опитва да пресече всички опити за превръщане на сградата в култово място за привържениците на крайнодесните идеологии, сред които е и фашизмът.

Сградата бе център за хора в неравностойно положение, но собственикът се възпротиви на ремонт, който трябваше да облекчи достъпа за инвалидни колички, както и на други промени.

После имаше идея да бъде превърната в център за бежанци, което също не се реализира. Накрая правителството купи сградата за 810 000 евро преди три години.

Пред сградата има камък от концентрационния лагер Маутхаузен, на който пише: “За мира, свободата и демокрацията, никога повече фашизъм, помни милионите мъртви“.

mediapool.bg